Kiska sa bráni, pred obedom s dalajlámom hovoril s čínskym veľvyslancom

TA3 TASR
17.10.2016 17:39

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa niekoľko dní pred návštevou tibetského duchovného vodcu na Slovensku stretol s čínskym veľvyslancom v SR Lin Linom a vysvetlil mu výsostne osobné dôvody súkromného stretnutia s dalajlámom formou obeda.

V reakcii na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí to uviedol poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan. Prezident podľa neho uistil veľvyslanca o záujme pokračovať v dobrých vzťahoch medzi Slovenskom a Čínou. "Zdôraznil, že stretnutie nijakým spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko Slovenska k politike jednej Číny," doplnil Krpelan.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí avizovalo, že podnikne odvetné opatrenia v súvislosti s návštevou tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorého počas jeho návštevy Slovenska prijal v nedeľu prezident SR.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing povedala, že Kiska ignoroval "rozhodný nesúhlas" Číny s tým, aby sa s dalajlámom stretol. Podľa čínskeho ministerstva je prijatie dalajlámu slovenským prezidentom v rozpore s politikou "jednej Číny", ktorú sa Slovensko zaviazalo podporovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok