Uzavretie dohody CETA sa odkladá, podpis komplikuje Belgicko

TA3 SITA
18.10.2016 13:18

Summit členských štátov Európskej únie pravdepodobne skončí bez dohody o vytvorení zóny voľného obchodu medzi Európskou úniou a Kanadou. Vyhlásila to európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Dohode bránia výhrady belgického regiónu Valónsko, ktoré sú predmetom pokračujúcich rokovaní, spresnila komisárka. Riešenie sa však podľa nej podarí nájsť včas, aby bolo možné obchodný pakt podpísať budúci týždeň.

CETA by podľa stúpencov mala zrušením ciel a obchodných obmedzení prispieť k podpore hospodárskeho rastu a k vytvoreniu nových pracovných príležitostí. Odporcovia dohody však poukazujú predovšetkým na osobité úpravy, ktoré budú zvýhodňovať zahraničných investorov, ako aj na hrozbu podlomenia demokratických princípov, či európskych sociálnych a ekologických štandardov.

Pakt, ktorý si vyžaduje súhlas všetkých 28 členských štátov, mala EÚ podľa pôvodného plánu schváliť na summite. Belgický región Valónsko však minulý týždeň odmietol federálnej vláde poskytnúť mandát na podpis dohody.

Podľa predstaviteľov frankofónnej provincie by CETA otvorila valónsky trh lacnejším kanadským dovozom, čo by poškodilo tamojších farmárov a priemysel. Garancie obsiahnuté v návrhu dohody Valónsko považuje za nedostatočné a trvá na ďalších rokovaniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok