10 otázok a odpovedí: Čo vieme štyri dni po atentáte na premiéra Fica?

19.5.2024 00:00

Slovensko v stredu šokoval neúspešný atentát na predsedu vlády Roberta Fica. Prešli štyri dni a nastalo informačné presýtenie, nehovoriac o tom, že sa objavili aj hoaxy. Všetko podstatné sme pre vás zhrnuli v desiatich otázkach a odpovediach.

Robert Fico atentát
Profimedia/ČTK

1. Čo sa 15. mája stalo v Handlovej?

V stredu 15. mája Slovensko paralyzovala informácia, že v Handlovej sa strieľalo. Konalo sa tam výjazdové rokovanie vlády a obeťou útoku sa stal predseda vlády Robert Fico.

Keď sa pristavil pri niekoľkých obyvateľoch na námestí v Handlovej, neznámy muž vytiahol zbraň a päťkrát vystrelil. Zásah ochranky bol takmer okamžitý. Útočníka spacifikovala a premiéra naložila do auta, ktoré ho urýchlene odviezlo preč.

Fica transportoval do nemocnice v Banskej Bystrici vrtuľník. Podstúpil operáciu a bol v ohrození života.

Situáciu v deň atentátu sme monitorovali minútu po minúte v článku nižšie.

2. Kto útočil na premiéra?

Strelcom bol 71-ročný Juraj Cintula. Pochádza z Levíc, je to spisovateľ a pracoval aj ako SBS-kár. Tesne pred útokom mal zakričať na premiéra: "Robo, poď sem." Zbraň, ktorou strieľal, mal v legálnej držbe. Padlo päť výstrelov.

Cintula je literárne činný a napísal tri básnické zbierky. Bol spoluzakladateľom Literárneho klubu Dúha, ktorý po útoku zrušil jeho členstvo. V roku 2016 sa pokúšal založiť politické hnutie s názvom Proti násiliu. V minulosti bol v spojení s proruskou skupinou Slovenskí branci.

Podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, podľa slov ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka ide o osamelého vlka. Mal sa zúčastniť viacerých protivládnych protestov.

Pozrite si videá, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach bezprostredne po útoku.

3. Aký je zdravotný stav Roberta Fica?

Fico po streľbe utrpel polytraumu. Počas prevozu do nemocnice bol celý čas pri vedomí a všetko si pamätal. Absolvoval náročnú 5-hodinovú operáciu a druhú v piatok 17. mája. Odstránili mu odumreté nekrotické tkanivo, ktoré zostalo po strelnej rane. K chirurgickému zákroku lekári pristúpili po kontrolnom CT vyšetrení. 

Fico je stabilizovaný, no jeho stav ostáva veľmi vážny. Po operácii ležal na oddelení JIS a v sobotu 18. mája ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková informovala, že je na ARO. Minister obrany Robert Kaliňák informoval, že premiér by už nemal podstúpiť ďalšiu operáciu, no jeho stav neumožňuje, aby ho v najbližších dňoch previezli do inej nemocnice.

Informácie o tom, ktoré časti Ficovho tela zasiahli štyri guľky, sa rôznia. Piata trafila strom.

Druhý deň po atentáte sme monitorovali minútu po minúte v článku nižšie.

4. Aké boli reakcie bezprostredne po útoku?

K útoku sa začali vyjadriť slovenskí aj zahraniční politickí lídri, ktorí útok odsúdili a Ficovi želajú skoré uzdravenie.

Prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini vystúpili na spoločnom tlačovom brífingu. Hlava štátu pozvala lídrov parlamentných strán na budúci týždeň do Prezidentského paláca s cieľom upokojiť situáciu. Niektorí svoju účasť potvrdili, iní nie.

Potom zasadala Bezpečnostná rada SR, ktorej sa zúčastnila aj hlava štátu, a vláda. Mimoriadny stav bezpečnostná rada na Slovensku nevyhlásila. Minister obrany ako dôvod uviedol to, že nechceli ísť cestou obmedzení, ale snažia sa spoločnosť upokojiť. Všetky rizikové skupiny majú posilnenú ochranu.

Pozrite si vyhlásenie vlády po zasadnutí bezpečnostnej rady.

Polícia požiadala o vypnutie komentárov pod statusmi na sociálnych sieťach alebo priamo v článkoch súvisiacich s atentátom. "Vážime si demokraciu a slobodu slova, avšak nenávistné prejavy a komentáre prispievajú k ďalšej eskalácii nálad v spoločnosti," uviedla polícia.

5. Zlyhala ochranka premiéra?

Slová o tom, že ochranka premiéra zlyhala, sa objavili takmer ihneď po útoku. Niektorí odborníci hodnotia jej zásah ako nedostatočný, iní hovoria, že v súvislosti s tým, že takýto prípad na Slovensku nemá obdobu, bolo jej konanie dostačujúce. Upozornili však na niekoľko chýb.

„Situácia pre ochranku bola zložitá. Prístup k otvorenému davu je vždy nebezpečný. Nejde viac zabezpečiť to, aby sa ľudia na mieste kontrolovali. Je to len o nastavení ľudí a aké majú reakcie,“ pripustil v ta3 bývalý ochrankár českého prezidenta Aleš Lehký s tým, že ochranka mohla reagovať rýchlejšie. „Musím však povedať, že hlavný ochranca zareagoval veľmi dobre.“

"Pozeral som aj na to, že takmer celé to osadenstvo boli dôchodcovia, až na nejaké výnimky. Predpokladať útok je teda minimálne, treba sa na to pozerať aj z tejto strany. Podstatné je tiež to, že sa my o tom bavíme po dvoch dňoch a oni na rozhodnutie mali sekundu," povedal v rozhovore pre ta3 český odborník na bezpečnosť a ochranu Zdeněk Charvát.

"Za mňa tam nejaké pochybenia boli. Keď sa nemýlim, reakcia bola 1,2 sekundy od začiatku útoku. Hneď si uvedomiť v hlave, že sa niečo deje, že musím brániť svojho klienta, tam je sekunda adekvátny čas. Zabrániť takému útoku medzi ľuďmi je veľmi ťažké," dodal.

Minister vnútra za jej konaním stojí a odmieta vyvodzovať zodpovednosť. Taktiež oznámil, že neplánuje odstúpiť a nechystá sa odvolať ani riaditeľa úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Tretí deň po atentáte sme monitorovali minútu po minúte v článku nižšie.

6. Aký bol motív atentátnika?

Televízii ta3 sa podarilo získať video, kde motívy vysvetľuje tesne pred výsluchom. "Nesúhlasím s politikou vlády. Sú likvidované médiá, prečo RTVS je napádaná? Mazák je prečo vyhodený z funkcie?" pýtal sa atentátnik sediac na chodbe, keď zdvihol sklonenú hlavu. Ruky mal spútané za chrbtom. Z komunikácie vo videu vyplýva, že podozrivý sa rozhodol útočiť pred mesiacom.

Minister vnútra Šutaj Eštok na tlačovej konferencii vyhlásil, že to bol politicky motivovaný útok. Zámienkami na útok mali byť zastavenie pomoci Ukrajine, rušenie RTVS, odvolanie predsedu súdnej rady aj zrušenie špeciálnej prokuratúry. "To boli všetky dôvody, ktoré podozrivý uviedol," informoval minister vnútra na tlačovej konferencii vo štvrtok poobede.

Atentátnik sa podľa medializovaných informácií vyjadril, že je na svoj čin hrdý. Cintula bol však pri premiérovi už skôr. Objavil sa aj na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej a protestoval pred areálom, kde sa stretli ministri.

7. Aký trest hrozí útočníkovi?

Muž bol po útoku v policajnej cele na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre. Hrozí mu trest 25 rokov až doživotie. Je obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu. Obvinenie vzniesla vo štvrtok ráno.

Prokurátor v piatok 17. mája navrhol pre útočníka väzbu. V sobotu 18. mája o nej rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Dôvodom je obava z možného úteku aj z pokračovania trestnej činnosti.

Rozsudok nie je právoplatný a podozrivý sa môže odvolať. O sťažnosti potom bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Na výsluchu však podľa informácií ta3 priznal svoju vinu.

8. Aké hoaxy sa šíria na sociálnych sieťach?

V súvislosti s atentátom sa začali šíriť naratívy spadajúce do kategórie ruskej propagandy. Napríklad manželka vykonávateľa atentátu má byť Ukrajinka a polícia ju mala zatknúť. Policajný prezident Ľubomír Solák tieto informácie na tlačovej konferencii dementoval.

Na telegramových kanáloch sa šíria aj správy, ktoré tvrdia, že za postrelením boli opozičné strany alebo zahraničné sily.

Na internete sa šíri aj hoax, že na videu z útoku vidno dvoch seniorov, manželov, ktorí sa nachádzajú na mieste udalosti, a majú byť spolupáchateľmi. Upozornili na to Hoaxy a podvody.

Polícia SR v súvislosti s takýmito informáciami oznámila, že na prípad bolo uvalené informačné embargo a všetky oficiálne závery poskytne až vyšetrovanie. Motív útočníka však jasne pomenoval minister vnútra na tlačovom brífingu, keďže podozrivý o ňom sám informoval.

Taktiež sa objavili chybné informácie, že útočník bol ľavičiar. Google prekladač totiž prekladal prídavné meno levický ako ľavicový, čomu uveril napríklad maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý má s Ficom priateľský vzťah.

9. Ako mohli na verejnosť uniknúť citlivé informácie?

Niekoľko hodín po útoku uniklo na verejnosť spomínané video Cintulu pred výsluchom, jeho občiansky preukaz a neskôr aj Ficova zdravotná dokumentácia, keď ho priviezli na urgent do nemocnice v Handlovej.

Po jeho presune do Banskej Bystrice boli podľa medializovaných informácií zdravotníckemu personálu odobraté mobilné telefóny.

Prezídium policajného zboru na tlačovom brífingu oznámilo, že únik záberu občianskeho preukazu si nevie vysvetliť. Únikom videa s útočníkom sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby. Solák považuje za najpravdepodob­nejšiu verziu to, že útočníka nakrútil na video policajt.

10. Kto Fica nahradí na poste premiéra?

Vláda bude pokračovať v tom, čo Fico začal. Budúci týždeň bude rokovať a bude aj mimoriadne zasadnutie k eurofondom.

Tlačový odbor Úradu vlády SR v piatok informoval, že riadne zasadnutie vlády je naplánované na stredu 22. mája a bude ho viesť Kaliňák.

Sám ubezpečil, že chod krajiny sa nezastavil a ministerstvá vykonávajú svoje úlohy aj naďalej. Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov.

"To, čo je v našich pravidlách, či už ústavných alebo kompetenčných, hovorí, že všetci ministri a podpredsedovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Ak narazíme na problém, kde nám v tom bude brániť zákon alebo ústava, tak sa veľmi rýchlo zariadime," deklaroval Kaliňák.

Pozrite si exkluzívny rozhovor s Robertom Kaliňákom, ktorý v sobotu nakrútila redaktorka Nikola Detáriová. Minister podrobnejšie informoval o zdravotnom stave premiéra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok