Poliaci testujú cyklotrasu budúcnosti, po zotmení sama svieti

TA3
16.10.2016 19:53

Nepotrebujú žiaden zdroj energie, chránia cyklistov pred úrazom a zároveň vyzerajú ako z rozprávky. V Poľsku vyvinuli a testujú cyklotrasy, ktoré v noci svetielkujú.

Poliaci testujú cyklotrasu budúcnosti, po zotmení sama svieti
TPA

Inšpirácia z Holandska

Blízko poľského mesta Lidzbark Warminski vytvorili cyklotrasu, ktorá žiari. Inšpirácia siaha až do Holandska. V rodisku impresionistického maliara Vincenta van Gogha mu totiž vzdali poctu originálnym a praktickým spôsobom.

Pred dvomi rokmi si pri Eindhovene zaspomínali na svojho rodáka funkčnou interpretáciou jeho slávneho diela Hviezdna noc. Z 600 metrov dlhej cyklotrasy vyrobili svetielkujúci koberec, ktorý pripomínal van Goghov motív. Okrem umeleckého zážitku sa však cesta stala pre cyklistov viac bezpečnou.

cyklotrasa-van-gogh_0a000002-cc11-622f.jpg

Podobný nápad sa snažia použiť aj na iných miestach v Holandsku, ale aj vo Veľkej Británii a v USA. V susednom Poľsku však nápad ešte vylepšili.

Nepotrebuje prídavný zdroj

Svetielkujúca cesta sa spolieha na fenomén luminiscencie, pri ktorom materiál absorbuje elektromagnetické žiarenie, ultrafialové aj infračervené svetlo. Absorbovanú energiu potom vyžaruje ako svetlo. Poliaci technológiu testujú zatiaľ len na 100-metrovom úseku, pretože chcú vyhodnotiť jej odolnosť pri rôznych poveternostných podmienkach a mechanickej záťaži.

Poľská cyklotrasa by dokázala svietiť desať hodín vďaka tomu, že akumuluje energiu počas dňa. Na rozdiel od holandskej technológie nepotrebuje žiaden prídavný zdroj.

cyklotrasa-polsko2_0a000002-ccda-150f.jpg

Fosforeskujúce časti cesty môžu mať akúkoľvek farbu, ale dizajnéri sa rozhodli pre modrú, pretože podľa nich najlepšie zapadá do rámca krajiny.

Poľskí inžinieri z technického inštitútu TPA sa už dlhšie zaoberajú použitím farieb a svetla na asfaltových povrchoch. Vyvinuli napríklad aj asfalt s kvetinovou vôňou, pri iných pokusoch voňal ako citrusy, jahody alebo ruže.

Musí sa finančne vyplatiť

Pri žiarivej cyklotrase je hlavným orieškom ekonomická rentabilita, pretože konečné náklady by nemali presiahnuť výdavky na bežnú cestu.

Už teraz však počítajú aj so zvýšeným záujmom, keď svietiaca trasa sa môže stať atrakciou. Napokon, podobný cieľ splnili aj iné nezvyčajné cyklotrasy. V novozélandskom Aucklande napríklad využili na zvýraznenie cesty ružovú farbu a naozaj sa podarilo prilákať k tejto novej 6 metrov širokej komunikácii mesačne 25-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok