Najdrahší materiál na svete môže odštartovať revolúciu na cestách

TA3
12.12.2015 09:59

Vedci z Oxfordu vytvorili najdrahší materiál na svete. Po obrovským mikroskopom by vyzeral ako klietka vytvorená z atómov uhlíka a atómov dusíka. Gram materiálu má hodnotu 100 miliónov libier.

Najdrahší materiál na svete môže odštartovať revolúciu na cestách
SITA/AP

Len mikroskopické množstvo

Aj v porovnaní s materiálmi, ktoré považujeme za veľmi drahé, ide o naozaj astronomickú cena. Gram zlata by na burze mohol stáť len 23 libier (31 eur). Gram rádioaktívneho chemického prvku kalifornium, ktorý pomáha pri ožarovaní rakovinových nádorov a pri naštartovanie reťazovej reakcie v jadrovom reaktore, by mohol mať hodnotu 18 miliónov libier (25 mil. eur).

Pre vysokú cenu oxfordská spoločnosť zatiaľ predáva len mikroskopické množstvo materiálu. Napríklad za 22-tisíc libier môžete získať 200 mikrogramov, čo je asi tretina váhy ľudského vlasu.

Atómové hodiny ako čip

Najdrahší materiál na svete vyrobila spoločnosť, ktorá vznikla v univerzitnom prostredí minulý rok. V pozadí stojí odborník na nanomateriály Kyriakos Porfyrakis. Jeho firma sa zaoberá syntézou endohedrálnych fulerénov, čo sú vlastne uhlíky usporiadané do guľovitého tvaru s vloženým iným prvkom, v tomto prípade s dusíkom.

Podľa vízií Porfyrakisa by veľmi drahý materiál mohol byť použitý v atómových hodinách a urobiť z nich ešte presnejší merací stroj. „Predstavte si miniaturizované atómové hodiny, ktoré by ste mohli nosiť vo svojom smartfóne. Toto znamená aj novú revolúciu pre mobily," vyjadril sa Kyriakos Porfyrakis. V súčasnosti sú atómové hodiny veľké asi ako miestnosť. S novým materiálom by mohli mať veľkosť mikročipu.

Budúcnosť autonómnej dopravy

Ak by sa materiál využil pri GPS prístrojoch, presnosť určenia polohy by sa zmenšila až na jeden milimeter v porovnaní s terajšou  odchýlkou 1 - 5 metrov.

Hovoríte si, že takáto milimetrová presnosť snáď ani nie je využiteľná v praxi? Ak držíte v rukách smartfón, alebo si ním pomáhate pri šoférovaní, metrovú odchýlku si ani neuvedomíte.

Budúcnosť dopravy však môže patriť autám bez šoférov. Autonómne vozidlá sa nebudú spoliehať na korekciu z strany šoféra. Umelá inteligencia auta môže lepšie vyhodnocovať situáciu na ceste, ak je presnosť ešte dokonalejšia ako ľudské oko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok