Plánujete dovolenku aj s deťmi? Pas nie je ich jedinou možnosťou, ako vycestovať

ta3/Katarína Žgrlíková/TASR
6.5.2024 15:01

Deti potrebujú na cestovanie preukaz totožnosti s fotografiou. Cestovný pas však nie je jedinou možnosťou. Deti do 15 rokov môžu v rámci EÚ a schengenu využiť detský občiansky preukaz, ktorý zaviedlo ministerstvo vnútra v roku 2019.

Koľko nás stojí dovolenka? Väčšina ľudí musí siahať na svoje úspory
TASR/AP

Občiansky preukaz s fotografiou možno využiť na plnohodnotné cestovanie v Európskej únii a Schengene. "Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa občiansky preukaz vydáva s platnosťou na päť rokov, občanovi mladšiemu ako šesť rokov možno vydať občiansky preukaz s platnosťou na dva roky," priblížil rezort.

V rámci EÚ a schengenu

Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie a tiež do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov. 

Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský OP.  

Ministerstvo vnútra z dôvodu avizovaného zvýšenia správnych poplatkov od 1. apríla čelilo už od začiatku roka mimoriadne veľkému počtu žiadostí o vydanie cestovného pasu. 

"Ministerstvo robí maximum preto, aby sa lehoty nepredlžovali, aby naši občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali," deklaroval rezort. Napriek zmenám presahujúcim pracovné doby podľa MV SR personalizačné kapacity nestačia na vydávanie pasov v určenom termíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok