Záujem o cestovné pasy je enormný. Polícia ich nestíha vyrábať, Slováci musia čakať

ta3/TASR
15.4.2024 10:10

Oddelenia dokladov na Slovensku zaznamenali zvýšený záujem o cestovné pasy. Polícia ich nestíha vyrábať, štandardná 30-dňová lehota sa môže preto predĺžiť o pár dní. Informuje o tom Ministerstvo vnútra SR.

MV informuje, že v marci prijali denne vyše 4-tisíc žiadostí, v jeden deň to bolo takmer 8-tisíc žiadostí. Pasy a ostatné doklady vyrába Národné personalizačné centrum. "Napriek maximálnej snahe a pracovnému nasadeniu zamestnancov po pracovnej dobe a počas víkendov nie je možné vydať všetky pasy načas," uviedli z tlačového odboru MV.

Rezort vnútra preto prosí žiadateľov o trpezlivosť a ubezpečuje, že robí všetko preto, aby sa ich žiadosti vybavili v čo najkratšom termíne.

Zvýšil sa poplatok za vydanie

Enormný záujem o cestovné doklady spôsobilo avizované zvýšenie správnych poplatkov za ich vydanie. Došlo k nemu v čase, keď sa Slováci začínajú pripravovať na letné dovolenky.

Od začiatku tohto roka prijali oddelenia dokladov na Slovensku takmer 234-tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu. Vlani to bolo v rovnakom období asi 120-tisíc žiadostí. "Percentuálny nárast je teda viac ako 90 percent," uviedli z tlačového odboru MV.

MV pripomína, že občania SR môžu pre plnohodnotné cestovanie v rámci EÚ a Schengenu využiť aj platný občiansky preukaz s fotografiou.

Pozrite si reportáž z marca o vyšších cenách za vybavenie dokladov:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok