Boli vojakmi a liečili sa v Nemecku. Rus zabil dvoch Ukrajincov, polícia zisťuje motív

ta3/čtk
29.4.2024 17:26

Dvaja Ukrajinci, ktorí zomreli v sobotu 27.apríla po útoku nožom v nákupnom centre v Bavorsku, boli členmi ukrajinskej armády. V Nemecku si liečili zranenia, ktoré utrpeli v boji. Podľa portálu Ukrajinska pravda to uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Germany_Fatal_Stabbing286718.jpg
TASR/AP

Prebieha vyšetrovanie

Podozrivý z vraždy je 57-ročný Rus, polícia ho zadržala v meste Murnau am Staffelsee. Bavorská polícia podľa agentúry DPA informovala, že zatiaľ nemá dôkazy o tom, že by skutok súvisel s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Zároveň však politická motivácia nie je vylúčená, a tak vyšetrovanie prevzalo nadriadené prokuratúry v Mníchove.

Ukrajinská pravda v nedeľu večer napísala, že pracovníci ukrajinského konzulátu zisťujú, u akých jednotiek muži slúžili a že nadviažu kontakt s ich príbuznými.

Muži vo veku 23 a 36 rokov žili v okrese Garmisch-Partenkirchen, v ktorom leží aj mesto Murnau.

V sobotu podvečer boli s bodnými ranami nájdení v areáli miestneho nákupného centra. Jeden z nich zraneniu podľahol na mieste, druhý krátko na to v nemocnici.

Holdovali alkoholu

Na miesto činu v nákupnom centre nosia ľudia kvety, sviečky aj transparenty. Na jednom z nich stálo "Nie - terorizmu! Nie - vojny! Nie - vraždám! Nie - smrti!" Na mieste sú tiež fotky obetí a ukrajinská vlajka.

Muža podozrivého z dvojnásobnej vraždy polícia ešte v ten deň večer zadržala u neho doma. Súd tohto Rusa poslal do väzby. Rozhlasová a televízna stanica BR uviedla, že už sa k činu priznal, polícia to však zatiaľ nepotvrdila.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann stanici BR povedal, že sa trojica poznala a na základe svedeckých výpovedí holdovala alkoholu a hráčstvu.

Policajný hovorca Stefan Sonntag uviedol, že vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že všetci traja pred činom pili alkohol. Sú podľa neho aj jasné indície, že podozrivý bol pod jeho vplyvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok