Šéf NATO prišiel na neohlásenú návštevu do Kyjeva. Zelenskyj sa posťažoval na pomalé dodávky pomoci

ta3/ČTK
29.4.2024 15:26 , Aktualizované: 29.4.2024 17:29

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prišiel na neohlásenú návštevu Kyjeva, pri ktorej mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval za podporu, akú aliancia poskytuje Ukrajine. Zelenskyj na tlačovej konferencii so šéfom NATO zdôraznil, že situácia od bojiska závisí od rýchlosti dodávok munície. Stoltenberg povedal novinárom, že ešte nie je neskoro, aby Ukrajina zvíťazila.

Dodávka zbraní musí byť rýchlejšia

Zelenskyj uviedol, že životne dôležité americké zbrane začali na Ukrajinu prúdiť v malých množstvách a že tento proces musí byť rýchlejší, keďže postupujúce ruské sily sa snažia využiť nedostatok zbraní a munície na ukrajinskej strane. "Včasná podpora pre našu armádu. V tejto veci dnes ešte nevidím nič pozitívne. Dodávky sú, pomaly sa začali, ale proces treba urýchliť," povedal Zelenskyj.

Rusko malo navrch

Stoltenberg, ktorý je na návšteve Ukrajiny už tretíkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v plnom rozsahu, priznal, že Rusko malo v posledných mesiacoch z hľadiska dostupnosti zbraní nad Ukrajinou navrch. Ubezpečil však, že ďalšia pomoc je "na ceste".

"Ešte nie je neskoro, aby Ukrajina zvíťazila," povedal Stoltenberg novinárom podľa agentúry Reuters. "Ale preto je tak naliehavé, aby spojenci z NATO teraz skutočne urobili to, čo sme sľúbili, a aby sme tieto záväzky premenili na skutočné dodávky zbraní a munície. Som presvedčený, že sa to teraz stane," povedal.

Americký prezident Joe Biden minulý týždeň podpísal návrh zákona, ktorým sa po mesiacoch schvaľovania v Kongrese uvoľnilo ďalších 61 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok