Lukašenko: Na ukrajinskom fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania

ta3/čtk
25.4.2024 11:51

Na ukrajinskej frontovej línii nastala patová situácia, sú preto príhodné podmienky na začatie mierových rozhovorov, uviedol podľa agentúry TASS bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Moskva aj Kyjev s rokovaniami o mieri nesúhlasia. Lukašenko tiež uviedol, že riziko ozbrojených incidentov na bielorusko-ukrajinskej hranici je stále vysoké.

Lukašenko
TASR/AP

„Ak nezačneme vyjednávať teraz, Ukrajina postupne príde o svoj štát a môže prestať existovať. Ukrajina potrebuje mier,“ uviedol Lukašenko.

Ruskí vojaci podľa Lukašenka síce v poslednom čase získali kontrolu nad niekoľkými ukrajinskými obcami, ide ale len o „pomalý postup“. „Je to patová situácia,“ dodal v prejave pred Všebieloruským ľudovým zhromaždením - orgánu pripomínajúcom parlament, kde zasadajú najrôznejší delegáti vrátane predstaviteľov bieloruskej vlády.

„Čo môžeme v tejto situácii robiť? Vznikla tým príhodná situácia pre mier, pre uzavretie mierovej zmluvy,“ poznamenal Lukašenko.

V júni chystá Švajčiarsko mierový proces na konferencii o Ukrajine. Rusko však účasť odmietlo a akciu označilo za „americký projekt“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok