Nedostatok vojakov riešia novým zákonom: Ukrajina mení pravidlá mobilizácie

ta3/čtk
25.4.2024 11:01

Ukrajinská vláda prijala rozhodnutie, podľa ktorého muži vo veku od 18 do 60 rokov budú môcť získať cestovné pasy iba na území Ukrajiny. Kyjev tiež sprísnil pravidlá mobilizácie a ukrajinské ministerstvo zahraničia oznámilo pozastavenie konzulárnych služieb pre mužov v brannom veku, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí, a to do 18. mája.

Radšej samovražda ako vojna. Ruský dobrovoľný vojak sa mal vrátiť na front, obesil sa
TASR/AP (ilustračný záber)
ilustračná fotka

Platnosť má nadobudnúť nový zákon, ktorý mení pravidlá mobilizácie vyhlásené na Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi v reakcii na ruskú inváziu. Jeho hlavnou úlohou je podľa médií podchytiť všetkých mužov podliehajúcich brannej povinnosti a aktualizovať ich údaje, čo má úradom zjednodušiť povolávanie do armády.

Na koho sa nevzťahuje?

Norma predpokladá, že Ukrajinci žijúci bez vojenských dokladov v zahraničí si nebudú môcť zariadiť nový pas alebo získať konzulárne služby.

Vládne rozhodnutie ohľadom vydávania pasov mužom v brannom veku iba na území Ukrajiny, a nie teda aj na diplomatických misiách v zahraničí, sa nevzťahuje na obyvateľov krajiny, ktorí majú počas vojnového stavu povolenie na prekročenie hraníc vrátane ľudí so zdravotným postihnutím.

Údajný nedostatok vojakov

Bezprostredne po rozsiahlom vpáde ruských vojsk do krajiny 24. februára 2022 mnoho Ukrajincov narukovalo do armády dobrovoľne. Po viac ako dvoch rokoch bojov však Ukrajina čelí nedostatku vojakov, ktorí krajine bránia pred väčšou a lepšie vybavenou ruskou inváznou armádou.

V zahraničí žijú státisíce ukrajinských mužov v brannom veku. Podľa štatistického úradu Eurostat žilo v Európskej únii k januáru tohto roku približne 4,3 milióna ukrajinských vojnových utečencov, ktorí majú dočasnú ochranu. Najviac utečencov pred ruskou agresiou na Ukrajine prijali Nemecko, Poľsko a Česko.

Poľsko je pripravené pomôcť

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uviedol, že jeho krajina je pripravená pomôcť Ukrajine pri návrate mužov v brannom veku do vlasti. Ako by chcela Varšava v tomto ohľade konkrétne pomôcť, nespresnil. "Myslím, že mnoho Poliakov je pobúrených, keď vidia mladých ukrajinských mužov v hoteloch a kaviarňach a keď počúvajú, aké veľké úsilie musíme vynaložiť, aby sme pomohli Ukrajine," povedal Kosiniak-Kamysz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok