Žiga na Malorke stretol s predsedami EÚ krajín. Hlavnou témou boli práva občanov a sociálna politika

ta3
23.4.2024 17:18 , Aktualizované: 23.4.2024 22:26

Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga sa v utorok zúčastnil na druhej časti Konferencie predsedov parlamentov členských krajín EÚ na španielskom ostrove Malorka.

Podpredseda parlamentu vyzdvihol dôležitosť plánovanej reformy Rámca správy hospodárskych záležitostí EÚ. “Nový Rámec predstavuje významný krok smerom k zabezpečeniu väčšej hospodárskej stability, hlbšej integrácie medzi členskými štátmi, ich lepšieho zosúladenia a vzájomnej podpory,“ uviedol Peter Žiga. 

Podpredseda NR SR taktiež reagoval na tému sociálnej politiky a sociálnych práv Európskej únie, v rámci ktorej uvítal zaradenie Európskeho piliera sociálnych práv medzi priority EÚ.

“Chcel by som oceniť, že diskusia v súvislosti s Európskym pilierom sociálnych práv odráža aktuálne výzvy, ktoré majú priamy vplyv na sociálnu oblasť v Európskej únii. Ide nielen o klimatické zmeny, automatizáciu a technologický pokrok, ale aj o narastajúci vplyv umelej inteligencie, meniace sa pracovné nároky trhu práce či nízku dostupnosť bývania,“ povedal Žiga. 

Pozrite si reportáž z prvého dňa na Malorke:

EÚ slúži občanom, hovorí Žiga

Dodal, že návrhy politík a cieľov EÚ preto potrebujú väčšie začlenenie sociálneho rozmeru. “Dôležitým prvkom každej budúcej stratégie je ukázať občanom, že Európska únia slúži v prvom rade ich záujmom. Sociálna politika Európskej únie by sa preto mala zmeniť z abstraktného a vzdialeného vnímania na vnímanie ako konkrétnej politiky s priamym vplyvom na každodenný život ľudí,“ uzavrel podpredseda NR SR. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok