Prešľap? Pellegriniho rozhodnutie o poverení Žigu vyvoláva otázniky, mohol ho antedatovať, budúci prezident to odmieta

ta3
15.4.2024 19:18 , Aktualizované: 15.4.2024 22:33

Novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD) pravdepodobne antedatoval svoje rozhodnutie, ktorým poveril Petra Žigu vykonávaním právomocí predsedu parlamentu. Upozornil na to poslanec Ondrej Dostál (SaS). Pellegrini tieto tvrdenia odmieta.

Pellegrini, Žiga
TASR/Jakub Kotian/Martin Baumann

Rozhodnutie, ktoré podpísal Pellegrini, má dátum 6. apríl 2024, teda deň, keď sa konalo druhé kolo prezidentských volieb a ešte sa nevedelo, ktorý kandidát zvíťazí.

Podľa Dostála však existuje viacero skutočností, ktoré vzbudzujú pochybnosti, či Pellegrini toto rozhodnutie naozaj podpísal v sobotu 6. apríla. Sám totiž vo vyhlásení po voľbách povedal, že ho Žigovi podpísal "ešte pred voľbami".

Neuvedomil si všetky ustanovenia ústavy

Až v pondelok 8. apríla sa vraj Pellegrini dozvedel, že už nie je poslancom NR SR, a teda ani predsedom parlamentu. Vyplýva to z jeho vyjadrení. "Ospravedlňujem sa, ak som si hneď včera neuvedomil všetky ustanovenia ústavy," povedal Pellegrini 8. apríla na tlačovej besede, čo pripomína v statuse na sociálnej sieti aj Dostál. 

Ak by teda podpísal poverenie pre Žigu v sobotu 6. apríla s vedomím, že končí ako predseda NR SR, nie je pravdepodobné, že by na túto skutočnosť v nedeľu zabudol.

Navyše aj 7. apríla z jeho vyjadrení vyplývalo, že sa stále považuje za predsedu parlamentu. Nezrovnalostí je však viac.

Kedy stihol dokument podpísať?

Z vlastností zverejneného dokumentu vyplýva, že bol vytvorený až v pondelok 8. apríla, nie v sobotu 6. apríla. "Ako mohol Peter Pellegrini v sobotu 6. apríla 2024 podpísať rozhodnutie, ktoré bolo napísané až v pondelok 8. apríla," pýta sa poslanec SaS.

V prospech zvoleného prezidenta nehrá práve čas. "Otázne je, kedy v sobotu 6. apríla 2024 toto rozhodnutie predseda NR SR Peter Pellegrini mohol podpísať. Výsledky druhého kola prezidentských volieb boli totiž spočítané a oficiálne vyhlásené až v nedeľu 7. apríla 2024," dodal Dostál.  

Na webovej stránke Národnej rady SR pribudlo rozhodnutie dnes, teda v pondelok 15. apríla.

Pellegrini tvrdenia odmieta

Peter Pellegrini v stanovisku pre Denník N odkázal, že vlastnosti zverejneného dokumentu súvisia s vytvorením pri jeho uverejnení a nie s fyzickým podpisom rozhodnutia.

Hovorkyňa zvoleného prezidenta Patrícia Medveď Macíková tvrdí, že Pellegrini poverenie pre Žigu fyzicky podpísal vo volebnú sobotu 6. apríla „v rámci ďalších administratívnych povinností“.

„Bolo to organizačne pripravené pre prípad, že by v dôsledku zvolenia za prezidenta Slovenskej republiky prestal na základe ústavy vykonávať funkciu predsedu parlamentu,“ napísala pre denník v stanovisku Medveď Macíková.

Pozrite si celé vyhlásenie Petra Pellegriniho, ktoré vydal v pondelok 8. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok