Jaurová kritizuje, že cieľom vlády je výmena Machaja. Slovenský rozhlas a televízia sú dve úplne rozličné inštitúcie, tvrdí Laššáková

ta3/Lenka Klobučníková
22.4.2024 20:56

Robert Fico tvrdí, že RTVS a jej súčasné vedenie porušujú ľudské práva, pretože občanom neposkytujú objektívne informácie. Spolu s ministerkou Martinou Šimkovičovou ohlásili nový zákon o RTVS. V relácii Téma dňa sa o tom rozprávali s bývalou ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou (Hlas-SD) a poslankyňou NR SR Zorou Jaurovou (PS).

adasdas
ta3

Robert Fico a Martina Šimkovičová nám sprostredkovali svoje názory a následné kroky ohľadom RTVS z hľadiska strán Smer a SNS. Ako sa na súčasné fungovanie pozerá strana Hlas?

"Od generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja sme očakávali isté zmeny, ku ktorým nedošlo. Machaj pýta peniaze, ale za tie peniaze nevidíme žiadne výsledky," povedala na úvod Ľubica Laššáková s tým, že od verejnoprávnej inštitúcie očakávali viac, ako v súčasnosti ponúka.

"Ja viem, že nový návrh uzrel svetlo sveta a mám v pláne si ho naštudovať. Z toho čo viem, tak zásadné zmeny tam nie sú. V prvom rade nerozumieme tomu, prečo sa dejú tieto zmeny a čo je ich zmyslom. Prečo sa koalícia rozhodla vytvoriť novú televíziu, hoci pod ňu prejde celá tá, ktorú máme dnes," opýtala sa Jaurová a pokračovala, že nerozumie, prečo sa koalícia rozhodla vytvoriť nový zákon a nie novelu súčasného zákona, keď nový zákon obsahuje 90% tých istých paragrafov. 

Výmena generálneho riaditeľa

Podľa Jaurovej aktuálna zmena odporuje európskej legislatíve, ktorá bola nedávno pridaná a je v rozpore so všetkými štandardami verejnoprávnych médií ako ich poznáme z Európy. "Vláda sa ani netají tým, že ich hlavným cieľom legislatívy je vymeniť generálneho riaditeľa. Z môjho pohľadu je to trochu málo, na takú radikálnu zmenu," podotkla.

V roku 2010 počas vládnutia Ivety Radičovej došlo k zlúčeniu RTVS.

"Slovenský rozhlas a televízia sú dve úplne rozličné inštitúcie. Mala som pocit, že to bolo nespravodlivé. Snažíme sa nejakým spôsobom napraviť to, čo pred 13 rokmi bolo pokazené. Odsledovala som celý proces. Urobila som si aj zopár bodov, čo by som súčasnému generálnemu riaditeľovi vytkla," vyjadrila sa k zlúčeniu Laššáková.

Považuje za "nešťastné", že téma RTVS bola zneužívaná v prezidentskej kampani. Machaj podľa nej bol zvolený predchádzajúcou koalíciou, bol jej nominantom. "Prvý pád RTVS sa začal v roku 2022 v decembri, keď predchádzajúca vláda zrušila koncesionárske poplatky. Vtedy sa dalo očakávať, že bude veľmi výrazne narušená," vysvetlila.

Nestrannosť a nezávislosť

Ohľadom riaditeľa RTVS existujú pochybnosti o jeho nestrannosti a nezávislosti. Sám Machaj priznal stretnutie s Matovičom pred voľbou riaditeľa a vyjadril sa takto: "Musím za seba povedať, že osobné stretnutie s ním, aj to pred voľbou riaditeľa RTVS, patrilo k tým pozitívnejším. Je to človek, ktorý napriek jeho mediálnemu obrazu je rozhľadený a vyzná sa v mediálnej sfére."

História riaditeľov je taká, že to boli väčšinou politickí nominanti a vyberali si ich tí, ktorí boli pri moci. 

"To, čo hájime je, aby riaditeľ a celá televízia bola čo najviac nezávislá a aby tie mechanizmy, ktorým sa riaditeľ volí a vyberá, čo najviac zabezpečovali jej nezávislosť," hovorí Jaurová s tým, že vždy bude zvolený ten, koho si tam želá vládna väčšina.

Jaurová nemá žiadny problém s tým, že sa Machaj stretol s Matovičom. "Keď sa volí v parlamente riaditeľ, tak poslanci a strany by mali poznať kandidátov, čiže by sa s nimi mali aj stretávať," vysvetlila. 

Lepší model a zhoda v názoroch

Jaurová si myslí, že voľba riaditeľa radou, je lepší model, ako voľba riaditeľa v parlamente.

"Zhodneme sa na tom, že zrušenie koncesionárskych poplatkov za minulej vlády bol extrémne nepremyslený a zlý krok. Dostal televíziu do veľmi závislého postavenia na vláde. Je to niečo, čo medzinárodné štúdie neodporúčajú. Je to potom predmetom každoročného vyjednávania o štátom rozpočte. Keď koalícia hovorí, že chce naprávať chyby, ktoré vznikli, tak ja si myslím, že treba začať s financovaním," povedala.

Laššáková reagovala s tým, že "hospodársky výsledok RTVS za rok 2023 na portáli Finstat dosiahol prvýkrát rekordnú stratu vo výške mínus tri milióny eur. Ak hovoríme o nejakom kvalitnom vysielaní, tak sa musíme zaoberať tým, akým spôsobom budeme inštitúciu financovať. Ja sa veľmi rada detailne pozriem na zákon."

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok