Šimkovičová zverejnila zákon o RTVS, mení názov na STVR. Zdôraznila tiež zámer podporiť kvalitnú pôvodnú slovenskú tvorbu

ta3
22.4.2024 16:47

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová odhalila dlho očakávaný návrh zákona o rozdelení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), pričom zdôraznila zámer podporiť kvalitnú pôvodnú slovenskú televíznu a rozhlasovú tvorbu. Navrhované zmeny, ktoré boli predmetom kritiky, majú vytvoriť dva samostatné verejnoprávne mediálne inštitúcie: Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas.

Simkovicova a RTVS
TASR/Jaroslav Novák/Dano Veselský

Ministerstvo kultúry uvádza, že tento krok je nevyhnutný na zabezpečenie lepšieho právneho a ekonomického rámca pre obe médiá, s cieľom posilniť ich schopnosť produkovať a distribuovať kvalitný obsah pre slovenskú verejnosť. Tento krok by mal tiež umožniť obom inštitúciám viac flexibilne reagovať na potreby svojich divákov a poslucháčov.

Kontrolný deň na ministerstve kultúry

„Táto televízia začína vykazovať straty, prestala byť objektívna. S plnou vážnosťou dnes môžeme povedať, že RTVS porušuje ľudské práva a potrebuje nový zákon a nové vedenie,“ povedal premiér Robert Fico po kontrolnom dni na ministerstve kultúry vyhlásil. Dodal, že "RTVS porušuje ľudské práva ľudí".

Ako píše Pravda, návrh zákona neprináša formálne rozdelenie týchto dvoch inštitúcií.

Priniesť má však predovšetkým vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní rady Slovenskej televízie a rozhlasu (ďalej len „STVR“).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok