Ovplyvnilo poradie vášho narodenia to, kým ste? Neľakajte sa, ide o takzvaný syndróm najstaršej dcéry

ta3/ČTK
22.4.2024 05:45

Takzvaný syndróm najstaršej dcéry predpokladá, že poradie narodenia určuje, kým sme a ako s ostatnými komunikujeme. Je to ale skutočne tak? Terapeutka Kati Mortonová z kalifornskej Santa Moniky vo videu na TikToku, ktorá má vyše šesť miliónov zhliadnutí, uvádza príznaky, ktoré o syndróme môžu svedčiť.

Utečenky sa vrátili na Ukrajinu. Ťažil ich pocit, že ony sú v bezpečí a rodina v zničenej krajine
TA3 / David Duducz (ilustračná fotografia)

Patria medzi ne: intenzívny pocit rodinnej zodpovednosti, sklony k snahe byť s každým zadobre a odpor voči súrodencom a rodičom, napísal denník The New York Times (NYT).

Na sociálnej sieti X sa objavil virálny príspevok, ktorý sa pýta: "Ste šťastní, alebo ste najstarší súrodenec a ešte k tomu dievča?"

Sláva prvorodených

Prvorodené dcéry zažívajú chvíľu v žiare reflektorov, prinajmenšom na internete, kde sa objavujú úvahy ponúkajúce pocit zadosťučinenia zodpovedným starším sestrám po celom svete. Ale aj odborníci na duševné zdravie, ako je Mortonová - sama najmladšia v rodine, varujú pred prílišným prikladaním významu psychológiu poradia narodenia súrodencov a myšlienke, že formuje osobnosť alebo dlhodobé výsledky.

Syndróm najstaršej dcéry (čo nie je skutočná diagnóza duševného zdravia) podľa nej môže mať rovnako tak do činenia s rodovými normami ako s poradím narodenia. "Každý sa snaží porozumieť sám sebe a chce sa cítiť pochopený. A toto je len ďalšia stránka veci," dodala.

Stereotypy podľa narodenia

Stereotypy sú mnohým z nás známe: Prvorodené deti sú spoľahlivé a vysoko výkonné, prostredné deti sú spoločenské a spurné (a prehliadané) a najmladšie deti sú očarujúce a manipulatívne.

Štúdie skutočne zistili súvislosti medzi rolou človeka v rodinnej línii a rôznymi výsledkami, vrátane dosiahnutého vzdelania a IQ (aj keď tieto výsledky nie sú nutne spoľahlivým meradlom inteligencie), toleranciou k finančnému riziku a dokonca aj holdovaniu nebezpečným športom.

Mnoho výskumov sa však zameriava na jeden okamih v čase, upozorňuje psychologička Rodica Damianová z Houstonskej univerzity. To znamená, že starší súrodenci sa mohli javiť ako zodpovednejší alebo dokonca inteligentnejší len preto, že boli vyspelejší ako ich súrodenci.

Vo väčších analýzach sa súvislosť medzi poradím narodenia a osobnostnými rysmi javí ako oveľa slabšia. Štúdia z roku 2015, ktorá skúmala viac ako 20 000 ľudí v Nemecku, Británii a Spojených štátoch, nezistila žiadnu súvislosť medzi poradím narodenia a osobnostnými charakteristikami – aj keď vedci našli dôkazy, že staršie deti majú miernu výhodu v IQ.

Rodinná dynamika

Damianová pracovala na inej rozsiahlej štúdii, tiež publikovanej v roku 2015, ktorá zahŕňala viac ako 370 000 stredoškolákov v Spojených štátoch. Zistila mierne rozdiely v osobnosti a inteligencii, ale podľa nej boli odlišnosti také malé, že boli v podstate bezvýznamné.

Damianová pripustila, že kultúrne zvyklosti, ako je dedenie majetku alebo podnikania (ktoré môže pripadnúť prvorodenému), môžu mať vplyv na to, ako poradie narodenia ovplyvňuje rodinnú dynamiku a súrodenecké úlohy.

Rodinná terapeutka Sara Stanizaiová v kalifornskom Long Beach vedie virtuálnu skupinu s týždennými stretnutiami, kde sa účastníci zamýšľajú nad tým, ako ich podľa nich ovplyvnilo poradie ich narodenia a ako môže naďalej formovať ich romantický život, priateľstvo a kariéru.

Program bol inšpirovaný skúsenosťami Stanizaiovej ako najstaršej dcéry v afgansko-americkej rodine, kde sa cítila "rodičom" a "príliš zodpovedná" za svojich súrodencov - čiastočne preto, že bola staršia, a čiastočne preto, že bolo dievča. Hoci Stanizaiová pripustila, že výskumy týkajúce sa poradia narodenia sú nejednotné, považuje za užitočné, aby sa mnoho jej klientov zamyslelo nad svojím poradím narodenia a nad tým, ako podľa nich formovalo ich rodinný život – najmä ak sa cítili obmedzovaní alebo zaťažení určitými očakávaniami.

Rodinné problémy

Jej terapeutické skupiny trávia čas premýšľaním o otázkach, ako sú: Ako ma vidí moja rodina? Ako sa vidím ja sám? Môžeme hovoriť o prípadných rozdieloch v našich pohľadoch a o tom, ako utvárajú rodinnú dynamiku? Starší súrodenec môže napríklad poukázať na to, že je to často on, kto plánuje rodinnú dovolenku. Mladší súrodenec môže poukázať na to, že sa často cíti pod tlakom, aby súhlasil s tým, čo chce zvyšok skupiny.

Odborníci pripúšťajú, že je takmer vedľajšie, či existujú dôkazy o tom, že poradie narodenia určuje osobnostné rysy.

"Myslím, že ľudia jednoducho hľadajú zmysel a porozumenie sebe samým," povedala Stanizaiová. "Horoskopy, poradie narodenia, teória citových pút" sú len niektoré príklady, povedala. "Ľudia jednoducho hľadajú súbor kódových slov a spôsobov, ako popísať svoje skúsenosti," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok