Predchádzali mu päste, no aj tak žije ďalej. Gruzínsky parlament chce schváliť takzvaný ruský zákon

ta3/ČTK
17.4.2024 17:30

Gruzínsky parlament v stredu v prvom čítaní schválil kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

APTOPIX_Gruzínsko_protesty
TASR/AP
Gruzínska polícia blokuje demonštrantov pred budovou parlamentu v gruzínskom Tbilisi v utorok 16. apríla 2024.

V predchádzajúcich dňoch proti norme, ktorú presadzuje vládna strana Gruzínsky sen, protestovali v Tbilisi tisícky ľudí. Odporcovia zákona prirovnávajú predlohu k podobnému ruskému zákonu, ktorý poslúžil Kremľu na rozdrvenie opozície a umlčanie nezávislých médií. Demonštráciu zvolali aj na stredu.

Súhlas väčšiny

Za návrh hlasovalo 83 zo 150 poslancov, opoziční zákonodarcovia hlasovanie bojkotovali. Návrh musí v parlamente prejsť celkovo tromi čítaniami a potom ho bude čakať pravdepodobne štvrté hlasovanie, aby zákonodarcovia prehlasovali avizované veto prezidentky Salome Zurabišviliovej, napísala už skôr agentúra Reuters. Osud zákona je podľa nej vnímaný ako test toho, či Gruzínsko tri desaťročia od rozpadu Sovietskeho zväzu plánuje ísť cestou integrácie so Západom, alebo sa chce priblížiť späť k Rusku.

Norma by v prípade schválenia vyžadovala, aby sa organizácie v Gruzínsku získavajúce vyše 20 percent finančných prostriedkov zo zahraničia registrovali ako "organizácie nesúce záujmy cudzej moci". Politici z Gruzínskeho sna tvrdia, že cieľom zákona je transparentnosť a jeho cieľom je boj proti "pseudoliberálnym hodnotám" podstrkovaným cudzincami, píše Reuters. Kritici normu nazývajú "ruským zákonom" a obávajú sa, že poslúžia na represie proti mimovládnym organizáciám a nezávislým médiám.

Protest pred parlamentom

Tisíce Gruzíncov preto v posledných dňoch protestovali pred parlamentom, polícia proti nim zasahovala pomocou slzotvorného plynu. Niekoľko ľudí zadržala. Gruzínci proti v podstate rovnakému zákonu demonštrovali už vlani a Gruzínsky sen nakoniec návrh z parlamentu stiahol.

Strana však nedávno oznámila, že ho oprášila a potom ho v mierne zmenenej forme opäť predložila parlamentu. "Namiesto pôvodného výrazu 'agent pod zahraničným vplyvom' sa bude používať výraz 'organizácia nesúca záujmy cudzej moci'. Všetky ostatné časti návrhu zákona zostávajú nezmenené," uviedol predtým podľa Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) tajomník vládnej strany a poslanec Mamuka Mdinaradze.

Archívna reportáž zobrazujúca protesty pre sporný "ruský zákon" v marci 2023:

Ruský zákon?

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu podľa agentúr uviedol, že zákon by nemal byť nazývaný ruským, keďže podobnú prax na ochranu pred vonkajším vplyvom používajú aj iné krajiny. Situáciu v Gruzínsku podľa jeho tvrdenia využívajú zrejme externí aktéri na "podnecovanie protiruských nálad". Kremeľ vývoj sleduje, dodal Peskov.

Návrh zákona kritizujú okrem viacerých Gruzíncov aj západné krajiny. Diplomatická služba Európskej únie v stredu uviedla, že navrhovaná norma nie je v súlade so základnými normami a hodnotami EÚ a jej prijatie by negatívne ovplyvnilo pokrok Gruzínska na ceste k členstvu v únii. "Navrhovaný zákon by obmedzil schopnosť občianskej spoločnosti a mediálnych organizácií pôsobiť slobodne," uviedla únia vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok