VIDEO: V gruzínskom parlamente lietali päste. Kameňom úrazu je takzvaný ruský zákon

ta3/ČTK
16.4.2024 05:00

V gruzínskom parlamente v pondelok opäť padali rany, zatiaľ čo poslanci znovu prerokujú sporný návrh zákona o zahraničnom vplyve. Informovali o tom portál Nexta a agentúra Reuters, ktorá poznamenala, že rokovania zákonodarcov tejto kaukazskej krajiny bývajú búrlivé a potýčky parlament zažil aj v minulosti. Jedna z nich sa strhla vlani v marci, pri rokovaní o v podstate rovnakom návrhu zákona.

gruzinsko.png
Twitter/nexta_tv

Zábery roztržky

Na záberoch, ktoré v pondelok zverejnil napríklad kanál Nexta, je vidieť, ako opozičný poslanec Aleko Elisašvili udrel päsťou šéfa parlamentnej frakcie vládnej strany Gruzínsky sen Mamuku Mdinaradzeho, ktorý je hýbateľom návrhu zákona.

Incident vyvolal širšiu potýčku medzi viacerými poslancami a na iných záberoch bolo vidieť, ako protestujúci pred budovou parlamentu vítajú Elisašviliho jasotom, napísal Reuters.

K bitke v gruzínskom parlamente došlo už pri vlaňajšom prerokovaní rovnakého zákona. Portál Nexta vtedy zverejnil okrem videa zo bitky aj zábery z protestov proti navrhovanému zákonu v uliciach.

Gruzínsky sen vlani po rozsiahlych demonštráciách odporcov zákona návrh z parlamentu stiahol. Nedávno však oznámil, že ho oprášil a potom ho predložil v mierne zmenenej forme opäť parlamentu.

Pozrite si archívnu reportáž z marca 2023 o protestoch a o zákone, ktorý v Gruzínsku vyvolal verejné nepokoje:

Politici Gruzínskeho sna tvrdia, že cieľom zákona je transparentnosť. "Namiesto pôvodného výrazu 'agent pod zahraničným vplyvom' sa bude používať výraz 'organizácia nesúca záujmy cudzej moci'. Všetky ostatné časti návrhu zákona zostávajú nezmenené," uviedol predtým podľa Rádia Slobodná Európa Mdinaradze. Pôvodný návrh zákona vyžadoval, aby sa organizácie v Gruzínsku získavajúce vyše 20 percent finančných prostriedkov zo zahraničia registrovali ako "agenti pod zahraničným vplyvom".

Kritici návrh zákona prirovnávajú k podobnej norme v Rusku, ktorú režim prezidenta Vladimira Putina používa už roky na potláčanie nezávislých médií a disentu, a hovoria mu "ruský zákon". Demonštrujúci kvôli návratu navrhovaného zákona vyšli do ulíc už minulý týždeň a tiež v pondelok.

Kritika zo zahraničia

Návrh zákona kritizovali tiež západné krajiny. Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa dnes podľa vládneho vyhlásenia zišiel s veľvyslancami Európskej únie, Británie a Spojených štátov, s ktorými rokoval o návrhu zákona.

Gruzínsko v decembri získalo postavenie kandidáta na členstvo v EÚ. O vstup do bloku požiadala v marci 2022 spolu s Ukrajinou a Moldavskom. EÚ však štatút udelila najprv Ukrajine s Moldavskom a uviedla, že Gruzínsko musí urobiť viac v boji proti korupcii, zvýšiť nezávislosť súdnictva a porovnať polarizovanú stranícku domácu politiku. Gruzínsky sen si však zachoval rétoriku zameranú proti organizáciám občianskej spoločnosti, napísal predtým Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok