Rusko udrelo na Černihiv. Videá zachytávajú výbuchy a paniku, Kyjev hlási nárast obetí aj zranených

ta3/ČTK
17.4.2024 10:55 , Aktualizované: 17.4.2024 16:08

Najmenej 13 ľudí zahynulo a ďalších viac ako 60 bolo zranených pri ruských vzdušných úderoch na severoukrajinské mesto Černihiv. Na platforme Telegram to dopoludnia uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tri raketové útoky

Centum Černihivu zasiahli podľa úradov tri ruské strely. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval slovami, že by sa niečo také nestalo, keby jeho krajina mala dostatok vybavenia na protivzdušnú obranu.

Starosta Černihivu Oleksandr Lomako v ukrajinskej televízii uviedol, že explózie zahriali mestom tesne po deviatej hodine ráno (po ôsmej SELČ). Podľa serveru RBK-Ukrajina miestne médiá informovali o najmenej troch explóziách v tejto oblastnej metropole, ktorá sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom a Bieloruskom. 

„Nepriateľ podnikol tri raketové údery takmer v centre mesta,“ uviedol šéf oblastnej správy Vjačeslav Čaus na videu, zatiaľ čo v pozadí bolo počuť húkanie sirén záchranárskych áut.

„Zničená je osemposchodová budova, poškodené sú štyri výškové budovy, nemocnice, vzdelávacie inštitúcie a desiatky automobilov,“ napísal na Telegrame zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Kuleba. Polícia uviedla, že poškodené sú tiež zariadenia sociálnej infraštruktúry a 16 výškových obytných budov.

Úrady uviedli, že štvrtok 18. apríla bude v Černihivu dňom smútku.

Nedostatočná pomoc

Ukrajinský prezident Zelenskyj dopoludnia v reakcii na ruský úder na Černihiv uviedol, že počet obetí môže stúpať. „A to by sa nestalo, keby Ukrajina získala dostatočné vybavenie protivzdušnej obrany a keby odhodlanie sveta čeliť ruskému teroru bolo dostatočné,“ uviedla hlava štátu.

Nemecko nedávno oznámilo, že napadnutej krajine poskytne ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot.

Najväčším darcom vojenskej pomoci sú Spojené štáty, kde však republikánske vedenie Snemovne reprezentantov už mesiace blokuje schválenie ďalšej podpory Kyjevu vo výške 60 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok