Rusi ničia a útočia. Invázia si vyžiadala desaťtisíce nezvestných, tisíce detí okupanti deportovali

ta3/ČTK
17.4.2024 00:00

Na Ukrajine je v dôsledku viac ako dva roky trvajúcej ruskej vojenskej invázie nezvestných okolo 37-tisíc ľudí. Ide o vojakov aj civilistov, dospelých aj deti, oznámil v utorok ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Skutočný počet však bude výrazne vyšší, pretože Rusko okupuje okolo 20 percent ukrajinského územia, podotkla agentúra AFP.

Ukrajina - zrúcanina
Profimedia

Rusko tiež nezákonne zadržiava asi 1700 ukrajinských občanov, uviedol Lubinec. Podľa ruskojazyčného servisu BBC ukrajinské úrady informácie o počte nezvestných zverejnili naposledy vlani v máji a vtedy uvádzali, že ide o 23-tisíc ľudí.

Od začiatku ruskej invázie

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomreli desaťtisíce ľudí, civilistov aj vojakov, ale spoľahlivý odhad neexistuje. Ukrajinská a ruská armáda o svojich obetiach spravidla neinformujú.

Štatistiky o stratách medzi civilistami vedie OSN, ale priznáva, že úplné informácie nemá k dispozícii. V marci uviedla, že o život prišlo najmenej 10 810 ľudí, vyše 8-tisíc z nich na území ovládanom Kyjevom.

AFP píše, že z miest obsadených Ruskom spoľahlivé údaje nie sú k dispozícii. Rusi pri svojom ťažení ukrajinským územím zničili mnoho miest a dedín. Príznačný je prípad Mariupolu na brehu Azovského mora, ktorý Rusi po začiatku invázie obliehali a po niekoľkých mesiacoch obsadili. Podľa ukrajinských úradov tam zahynuli desaťtisíce ľudí, ktorí boli pochovaní pod sutinami zničených domov alebo v masových hroboch.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. 2. 2024 o prejave ukrajinského prezidenta o padnutých vojakoch:

Deportované deti

Ukrajinské úrady tiež odhadujú, že do Ruska bolo za posledné dva roky deportovaných 20-tisíc ukrajinských detí. V súvislosti s tým vydal vlani v marci Medzinárodný trestný súd zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Mariju Ľvovovú-Bělovovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok