Vláda rozhodla, kedy by sa vyhlásila mimoriadna situácia pre medvede. V Prešove vznikne vojenská nemocnica

ta3/TASR
17.4.2024 06:37 , Aktualizované: 17.4.2024 17:35

V stredu 17. apríla rokovala vláda. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, pre ochranu detí v digitálnom priestore vznikne samostatné centrum či vláda prejavila zámer vybudovať v Prešove modernú vojenskú nemocnicu.

vláda
ÚV SR

Problémové medvede

Pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy. Zároveň by samospráva mala byť povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou.

Vyplýva to z návrhov noviel zákona o ochrane prírody a zákona o civilnej ochrane, ktoré v stredu schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

"Cieľom tejto povinnosti je, aby v prípade, ak sú v príčinnej súvislosti výskyt veľkej šelmy a vnadiská, likvidácia týchto vnadísk prispela k návratu veľkej šelmy do jej prirodzeného miesta výskytu," vysvetlil envirorezort v materiáli.

Ak vnadiská nebudú príčinou výskytu medveďa, návrh umožňuje povoliť výnimky na elimináciu problémových jedincov, ktoré svojím výskytom a správaním predstavujú potencionálne ohrozenie života, zdravia a škody na majetku.

Rezort doplnil, že na odstrel medveďa by sa správny poriadok nemal uplatňovať na proces povolenia výnimiek. Cieľom je, aby sa v čo najkratšom čase vydali výnimky na odstrel problémového jedinca.

Iné využitie

Nevyčerpaných 13 miliónov eur, ktoré vláda pôvodne vyčlenila na nákup záchranárskych vrtuľníkov, využije Ministerstvo vnútra SR na výdavky spojené s utečencami z Ukrajiny, najmä príspevok na ubytovanie odídencov. Zmenu účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z roku 2022 odsúhlasila vláda.

"Obstaranie ďalšieho vrtuľníka nie je do konca roka 2024 reálne vzhľadom na lehoty vykonania verejného obstarávania, a teda nie je ani možnosť čerpať finančné prostriedky na to určené," vysvetlil rezort. Dodáva, že letecký útvar s potrebou nákupu novej techniky naďalej počíta. Do mája plánuje aktualizovať plán rozvoja útvaru.

Na nákup vrtuľníkov vláda pridelila rezortu v roku 2022 celkovo vyše 28,9 milióna eur. Z toho rezort zakúpil jeden vrtuľník za 12,9 milióna eur a vyše 16 miliónov eur bola viazaných na použitie a nákup ďalšieho vrtuľníka v nasledujúcich rokoch. Na clo a DPH v súvislosti s nákupom jedného vrtuľníka by malo tento rok smerovať vyše 3 miliónov eur.

Centrum bezpečného internetu

Pre ochranu detí v digitálnom priestore vznikne Centrum bezpečného internetu a okrem iného bude pripravený legislatívny návrh pre úpravu liniek pomoci.

"Za hlavné problémy v tomto kontexte považujeme nedostatočnú previazanosť a vzájomnú informovanosť jednotlivých relevantných partnerov v prístupe k téme ochrany detí pred násilím, nedostatočné povedomie o problémoch súvisiacich s online priestorom a ich dôsledkoch a tiež nedostatočné kvalitatívne zabezpečenie oblasti intervencie," uviedol predkladateľ.

Má vzniknúť Centrum bezpečného internetu vrátane jeho centra pre zvyšovanie povedomia. Tiež by mali byť organizované osvetové a vzdelávacie podujatia. Súčasťou plánu je aj zabezpečenie kvalitných možností dištančného poradenstva pre deti a príprava legislatívneho návrhu pre úpravu liniek pomoci.

Moderná vojenská nemocnica

Prešovská nemocnica by mala k 1. júlu 2024 prejsť do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany SR. Vyplýva to zo zámeru na zaradenie štátnej príspevkovej organizácie Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov do systému vojenského zdravotníctva, ktorý schválila vláda. Zmena súvisí s projektom vybudovania nového moderného komplexu vojenskej nemocnice.

Cieľom zmeny je rozšírenie kapacít a rekonštrukcia súčasných objektov. Nový komplex by mal priniesť posilnenie a rozšírenie vojenského zdravotníctva a tiež zásadné zlepšenie zdravotnej starostlivosti na východnom Slovensku.

Nová vojenská nemocnica by tiež mala rozvíjať špecializované vzdelávanie zamerané na vojenské zdravotníctvo. "Zámerom MO v ďalšom období je aj zriadenie strednej odbornej vojenskej školy v areáli fakultnej nemocnice, minimálne s jedným študijným odborom pre potreby vojenského zdravotníctva," dodal rezort.

Prešovská fakultná nemocnica je treťou najväčšou štátnou nemocnicou na Slovensku s kapacitou 1 233 lôžok a v rámci Prešovského kraja je dominantným poskytovateľom najmä ústavnej zdravotnej starostlivosti.

S počtom viac ako 200 zamestnancov patrí k najväčším zamestnávateľom v Prešovskom kraji. Nemocnica aktuálne čelí vážnym problémom so zadlženosťou voči dodávateľom, zdravotným poisťovniam i Sociálnej poisťovni. Záväzky po lehote splatnosti k 31. 1. 2024 predstavujú viac ako 80 miliónov eur, z toho exekučné konania sú v objeme viac ako 30,5 milióna eur.

Rekonštrukcia veliteľskej budovy

Ministerstvo obrany SR obnoví veliteľskú budovu v Banskej Bystrici, ktorá je zapísaná ako národná kultúrna pamiatka. Predpokladané náklady na rekonštrukciu predstavujú 12,8 milióna eur. Objekt má naďalej slúžiť zamestnancom rezortu a vojakom. Začatie verejného obstarávania stavby v stredu odsúhlasila vláda.

"Cieľom investičnej akcie je zlepšiť stavebno-technický stav veliteľskej budovy, ktorá bude aj naďalej slúžiť pre potreby zamestnancov MO SR a príslušníkov Ozbrojených síl SR. Rekonštrukciou budovy sa vytvoria vhodné administratívne a skladové podmienky pre príslušníkov Ozbrojených síl SR," načrtol rezort.

V rámci revitalizácie budovy sa má opraviť fasáda, zrekonštruovať strecha. Časť okien sa má vymeniť alebo repasovať. Vybudovať chcú aj bezbariérový vstup do budovy. Rekonštrukciou má prejsť aj kotolňa, rozvody, technické a sociálne zariadenia. Vzniknúť by mali aj priestory pre sklad zbraní a chránené priestory. Súčasťou projektovej dokumentácie je aj návrh nového náhradného zdroja elektrickej energie.

Spresnenie predpokladaných nákladov na stavebné práce, ako aj termíny realizácie stavby budú závisieť od procesu verejného obstarávania. Proces by sa mal začať do konca roka.

Pozrite si prvý a druhý živý vstup redaktorky ta3 Nikoly Detáriovej na začiatku a počas rokovania vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok