Zelenskyj podpísal kontroverzný zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu. Úrady už nebudú musieť loviť mužov

ta3/TASR
16.4.2024 15:35

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nový zákon o mobilizácii, oznámili tlačové agentúry s odvolaním sa na parlamentný web. Pre mnohých kontroverzná norma má posilniť armádu, ktorá čelí už dlhšie ako dva roky ruskej agresii.

Russia_Ukraine_War241015.jpg
TASR/AP

Zákon nadobudne platnosť mesiac po oficiálnom zverejnení. Zaväzuje mužov podliehajúcich brannej povinnosti, aby aktualizovali svoje údaje na vojenských úradoch, zvyšuje platy dobrovoľníkom a sprísňuje tresty za vyhýbanie sa povolaniu do armády, poznamenala agentúra Reuters.

Armáde chýbajú ľudia

Parlament prijal zákon meniaci pravidlá mobilizácie pred piatimi dňami. V deň hlasovania ukrajinský generál Jurij Sodol poslancov varoval, že armáde chýbajú ľudia a Rusko má na niektorých miestach frontu výraznú početnú prevahu. "Nepriateľ má nad nami sedem až desaťnásobnú prevahu, chýbajú nám ľudia," povedal generál.

Z návrhu zákona bola nakoniec vypustená časť týkajúca sa demobilizácie, teda odchodu dlhšie slúžiacich vojakov z armády. Demobilizáciu má riešiť iná právna norma.

Úrady nebudú musieť loviť mužov

Hlavnou úlohou novinky je podľa portálu BBC News podchytiť všetkých mužov podliehajúcich brannej povinnosti a aktualizovať ich údaje, čo má úradom zjednodušiť povolávanie do armády. Občania majú za povinnosť sa sami obrátiť na úrady, aby získali vojenské dokumenty, zástupcovia vojenských správ ich už nebudú musieť "loviť" a "odchytávať" na uliciach, ako sa doteraz niekedy stávalo.

Muži vo veku od 18 do 60 rokov sú povinní do 60 dní aktualizovať svoje údaje, čo môžu urobiť aj elektronickou cestou. Následne sú povinní mať pri sebe príslušné doklady a predložiť ich na požiadanie. Ukrajinci žijúci bez týchto dokladov v zahraničí si nebudú môcť zariadiť nový pas alebo získať konzulárne služby.

Základná vojenská príprava

Zákon namiesto povinnej vojenskej služby zavádza „základnú vojenskú prípravu“, ktorú možno absolvovať aj v čase vysokoškolského štúdia, alebo v armádnych výcvikových strediskách. Príprava sa má začať od 1. septembra budúceho roka.

Problémy so zákonom hrozia tým, ktorí sa vyhýbajú mobilizácii. Predloha navrhovala, aby ich vojenská správa mohla cez súd pripraviť o vodičské preukazy, a tiež citeľné zvýšenie pokút. Ľudia, ktorí neslúžili v armáde či neprešli vojenskou prípravou, nebudú môcť pracovať v štátnych službách, v prokuratúre či v polícii, dodala BBC.

Prvý návrh zákona o mobilizácii musel byť kvôli výhradám a protestom stiahnutý, potom bola norma prepracovaná.

Bojom sa snažia vyhnúť

Bezprostredne po vpáde ruských vojsk do krajiny 24. februára 2022 narukovalo mnoho Ukrajincov do armády dobrovoľne brániť vlasť. Ale po dvoch rokoch vojny sa pred vojenskými strediskami už fronty netvoria a mnoho mužov sa bojom skôr snaží vyhnúť, napísala už skôr agentúra Reuters.

Ani jedna strana konfliktu oficiálne svoje vojenské straty nezverejňuje, odhady však hovoria o vysokých stratách na oboch stranách frontovej línie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok