Pomoc USA je kľúčová. Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety, hovorí Zelenskyj

ta3/ČTK
16.4.2024 13:38

Ukrajina nedokázala ubrániť Trypilskú tepelnú elektráreň, ktorá vyrábala prúd pre Kyjev, pretože ukrajinskej obrane došli rakety určené na ochranu zariadenia. V rozhovore s americkou stanicou PBS to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky.

Volodymyr Zelenskyj
TASR/AP

Upozornil tiež, že ukrajinská armáda má k dispozícii nepomerne menej delostreleckých granátov ako ruské sily. Nepomer v počte ukrajinských a ruských lietadiel je podľa neho až jedna k tridsiatim. Zelensky v tejto súvislosti znovu zdôraznil, že Ukrajina sa nezaobíde bez ďalšej americkej pomoci a jej poskytnutím podmienil víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom.

Útok na elektráreň

Rusko podľa Zelenského vypálilo na Trypilskú elektráreň 11 rakiet. Sedem z nich sa ukrajinskej obrane podarilo zostreliť, potom jej ale rakety protivzdušnej obrany došli. "Štyri (rakety) Trypilskú zničili. Prečo? Pretože sme mali nula rakiet. Došli nám všetky rakety, ktoré Trypilskú chránili," povedal v rozhovore Zelenskyj.

Trypilskú elektráreň podľa ukrajinských predstaviteľov úplne zničil ruský nálet vo štvrtok 11. apríla. Elektráreň bola najväčším zariadením na výrobu elektriny v Kyjevskej oblasti a jej výkon 1 800 MW bol dostatočný na to, aby pokryl potreby ukrajinského hlavného mesta, uviedla agentúra Reuters.

Zelenskyj v rozhovore vyzýval na uvoľnenie zablokovanej americkej pomoci Ukrajine. "Hovorím vám úprimne, bez tejto pomoci nebudeme mať šancu na víťazstvo. Dnes máme jeden delostrelecký granát na (ruských) desať. Môžeme to takto ustáť? Nie. Lietadlo máme jedno na (ich) 30. Ako sa dá takto bojovať?" zdôraznil Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok