Rusko mení taktiku hry, na jeden cieľ padajú desiatky rakiet. Prečo to pre Ukrajinu neveští nič dobré?

ta3/Denis Dufala
16.4.2024 11:03

Ukrajina odolala náporu ruských útokov, ktoré sa snažili znefunkčniť energetickú infraštruktúru a dostať tak Ukrajincov do beznádeje. Rusi by však mohli využiť mrazivé teploty ako vojnovú zbraň. Informuje o tom CNN.

Russia_Ukraine_War243041.jpg
AP Photo/Andrii Marienko
Raketami poškodená tepelná elektráreň neďaleko Charkova. Je jednou z najväčších na Ukrajine.

Ukrajina prežila vďaka západným systémom protivzdušnej obrany a ďalším opatreniam na úsporu energie, píše CNN.

Zatiaľ čo Kyjev prekonal tohtoročnú zimu, Rusko v posledných týždňoch spustilo útoky a zasiahlo ukrajinskú energetickú infraštruktúru s takou intenzitou, ktorá bola počas celoplošnej invázie nevídaná.

"Ich taktika sa zmenila – žiaľ, nie k lepšiemu pre nás," povedala pre CNN námestníčka ukrajinského ministra energetiky Svitlana Grynchuková.

V prvých dvoch rokoch vojny boli ruské útoky rozptýlenejšie, pričom rakety smerovali na časti ukrajinského energetického systému. V súčasnosti sú údery čoraz presnejšie a koncentrovanejšie. Na jeden cieľ padajú desiatky rakiet a dronov.

"V tak krátkom časovom období – počas niekoľkých týždňov týchto masívnych ruských útokov – boli takmer všetky naše celoročné snahy o obnovu a opravu infraštruktúry zmarené v priebehu niekoľkých dní, v niekoľkých útokoch," priblížila Grynchuková.

Marcový zlom

Zlom nastal koncom marca, povedal pre CNN Oleksandr Charčenko, riaditeľ Centra pre výskum energetického priemyslu (EIRC) so sídlom v Kyjeve. Rusko spustilo jeden zo svojich najväčších útokov raketami a dronmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, pričom sa zameralo na najmenej 10 regiónov a nakrátko bolo viac ako milión domácností bez elektriny.

"Rusko začalo 22. marca implementovať svoju novú stratégiu útokov," povedal Charčenko. "Nová stratégia pozostáva z masívnych raketových útokov na konkrétne ciele, keď sa veľké množstvo rakiet a dronov súčasne zameriava na nízky počet cieľov," vysvetlil.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. apríla o tom, ako Rusi zničili ukrajinskú elektráreň.

Rusko odvtedy znefunkčnilo ukrajinské elektrárne po celej krajine a tiež úplne zničilo elektráreň Trypilska – najväčšiu elektráreň v oblasti Kyjeva. DTEK, najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť, vo štvrtok tiež uviedla, že Rusko spôsobilo "vážne škody" dvom jej elektrárňam a že približne 80 % zariadení na výrobu elektriny bolo zničených ruskými údermi.

"Namiesto pokračovania v útočení na ukrajinské prenosové sústavy začalo Rusko od konca marca masívne útočiť na našu infraštruktúru na výrobu energie," povedal pre CNN Maxim Timčenko, generálny riaditeľ DTEK. "Bohužiaľ, nepriateľ vyvinul svoju taktiku a používa veľmi presné zbrane. Výsledkom je obrovské zvýšenie jeho deštruktívnej účinnosti v porovnaní s rokom 2023."

Spustenie útokov

Vzhľadom na to, že Ukrajina ukladá energiu do zásobníkov, útoky na elektrárne nespôsobili okamžité, dlhotrvajúce výpadky prúdu.

Existujú dva dôvody, prečo Rusko mohlo so spustením svojej novej stratégie čakať až do jari.

Po prvé, Rusko potrebovalo čas na výrobu zbraní a zisťovanie spravodajských informácií potrebných na uskutočnenie útokov, myslí si Charčenko. "Táto stratégia bola zjavne dlho pripravovaná, strávili veľa času jej vývojom, jasne zbierali spravodajské informácie a veľmi starostlivo sa pripravovali na tieto útoky," myslí si.

Po druhé, Rusko možno čakalo, kým budú ukrajinské elektrárne menej chránené protivzdušnou obranou.

"Ukrajina si pred zimou celkom dobre ochránila svoju energetickú infraštruktúru, pretože sme očakávali, že k takýmto útokom dôjde," povedala pre CNN Olena Pavlenková, prezidentka ukrajinského energetického think-tanku DiXi Group.

Po zime bola časť protivzdušnej obrany premiestnená - napríklad na ukrajinské frontové línie. "Nie je to chyba, je to len stanovenie priorít," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok