Poslanci ukončili rokovanie. Riešili medvede, odvolávanie ministerky kultúry či platové rozdiely medzi pohlaviami

ta3/TASR
16.4.2024 07:16 , Aktualizované: 16.4.2024 19:24

Poslanci Národnej rady SR sa po vyše dvojmesačnej prestávke vrátili do lavíc. V utorok 16. apríla sa rokovali na 12. schôdzi parlamentu, na ktorej čakalo zákonodarcov vyše 100 bodov programu.

Na riadnu schôdzu sa odsunul aj návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a viacero bodov z predošlého rokovania. V úvode rokovania skladali poslanecký sľub Andrea Szabóová a Dávid Demečko, ktorí nahradia Michala Moška a Petra Pellegriniho (všetci Hlas-SD).

Pozrite si reportáž o tom, čo parlament plánuje prerokovať:

Rieši sa aj životné prostredie

Súčasťou programu schôdze je aj ústavný zákon týkajúci sa odstrelu medveďov, minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) už avizoval aj predloženie ďalšej legislatívnej úpravy, ktorá mala vzniknúť po dohode s opozičným KDH.

Na programe je takisto novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie z dielne envirorezortu. Zefektívniť má procesy súvisiace s hodnotením vplyvov.

Poslanci majú riešiť aj niekoľko ekonomických zákonov. Samosprávy by mali do konca mája dostať celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky necelých 68 miliónov eur.

Z poslaneckých návrhov by mal parlament prerokovať napríklad koaličnú novelu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá je v druhom čítaní.

Poslanci za Smer-SD a Hlas-SD navrhujú novelizáciou zákona o vysokých školách upraviť prístup k podpore tehotných študentiek a aj študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov.

Ďalšie návrhy

Z opozičných návrhov by sa malo plénum venovať napríklad novele antidiskriminačného zákona z dielne PS, ktorá sa týka problému platových rozdielov medzi ženami a mužmi.

SaS chce presadiť zakotvenie dvoch možností vykonania umelého prerušenia tehotenstva - chirurgicky alebo medikamentózne.

KDH navrhuje úpravy overovania registrácie zdravotníckeho pracovníka a klub Slovensko, Za ľudí, KÚ zas zriadenie inštitútu školského ombudsmana.

Na programe majú poslanci aj voľbu člena Súdnej rady SR, ako i výročné správy viacerých štátnych organizácií.

Nový člen Súdnej rady SR

Poslanci Národnej zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

Druhé čítanie

Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie tzv. EIA by mala zjednodušiť a zrýchliť proces posudzovania z dôvodu prepojenia s povoľovacím procesom pre stavby a prevádzky podliehajúce posudzovaniu vplyvov. Vyplýva to z návrhu legislatívnej úpravy, ktorú v utorok Národná rada SR posunul do druhého čítania.

"Cieľom návrhu zákona je odstránenie problémov administratívneho procesu vyplývajúcich z praxe, prispôsobenie procesov novej právnej úprave v oblasti výstavby a územného plánovania, skrátenie konaní a zabezpečenie vyššej profesionality štátnej správy, ako aj upravenie procesu v zmysle upozornení Európskej komisie," upozornilo ministerstvo životného prostredia ako predkladateľ návrhu.

Kritika SaS

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR riadi premiér Robert Fico, nie minister Juraj Blanár (obaja Smer-SD). Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Krúpa v reakcii na kontrolný deň premiéra v rezorte diplomacie. V rezorte mu chýba riadna vízia fungovania Slovenska v zahraničnej politike.

"Blanár je naozaj najslabší minister alebo možno druhý najslabší minister v histórii Slovenskej republiky," vyhlásil Krúpa. Minister podľa neho síce hovorí o suverénnej zahraničnej politike no o tej rozhoduje premiér. Aj z tlačovej konferencie Fica s Blanárom bolo podľa Krúpu vidieť, kto rezort riadi. "Koordinuje to premiér Fico," podotkol. Navyše, podľa neho zaznelo niekoľko vecí, ktoré nekorešpondujú s realitou.

Za rozporuplné považuje aj vyjadrenia premiéra v súvislosti s Ukrajinou. Poukázal na dlhodobú rétoriku predsedu vlády a na jeho vyjadrenia na spoločnom rokovaní s ukrajinskou vládou.

Ukončenie rokovacieho dňa

Poslanci ukončili prvý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady SR diskusiou v prvom čítaní o vládnom návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní, schváliť by ho tak mali už na aktuálnej schôdzi.

Samosprávy majú vďaka navrhovanej legislatívnej zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Právnou úpravou sa má tiež samosprávam umožniť do konca tohto roka použiť na krytie výdavkov bežného rozpočtu aj zdroje rezervného fondu.

Stredajšie (17.4.) rokovanie parlamentu by mali poslanci začať diskusiou o vládnom návrhu zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), o ktorom tiež rokujú v zrýchlenom režime. Nasledovať majú ďalšie návrhy z dielne ministerstva dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok