Ficov kontrolný deň na rezorte diplomacie: Odmietol nový migračný pakt EÚ, nesúhlasí so vstupom Ukrajiny do NATO, vláda pôjde do Číny

ta3/Patrik Mindžák/čtk
16.4.2024 11:15 , Aktualizované: 16.4.2024 11:45

Premiér Robert Fico (Smer-SD) bol na kontrolnom dni na ministerstve zahraničných vecí. Odmietol nový migračný pakt, ktorý minulý týždeň schválil Európsky parlament. Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

Suverénne Slovensko

„Naši partneri v zahraničí boli naučení na to, že čokoľvek si od Slovenska vypýtali a požiadali, tak to automaticky dostali. Ale my sme suverénna a sebavedomá krajina,“ skonštatoval Fico s tým, že koncept suverénnej zahraničnej politiky musí pokračovať.

Podľa premiéra ide o jediný koncept, ktorý vie zabezpečiť prežitie malej krajiny ako je Slovensko.

„Nechcem sa dožiť doby, keď budeme chodiť do orgánov EÚ len preto, aby nám Francúzi a Nemci oznámili, na čom sa dohodli,“ povedal predseda vlády.

Priblížil, že v parlamente nebudú ratifikovať vstup Ukrajiny do NATO. „Slovensko potrebuje neutrálnu Ukrajinu. Budeme ohrození na svojich záujmoch v prípade, že by bola členským štátom NATO, pretože to je základ jedného obrovského svetového konfliktu.“

Náš východný sused si však môže nárokovať vstup do Európskej únie, no myslí si, že veľké krajiny v tom budú Ukrajine brániť, a to najmä z finančných dôvodov.

Za dôležitú považuje aj Vyšehradskú štvorku a „nebudú odbíjať akýkoľvek pokus, ktorý bude smerovať k jej rozbitiu“. „Tento formát je pre nás mimoriadne dôležitý,“ uviedol.

Ministrovi zahraničných vecí Jurajovi Blanárovi (Smer-SD) avizoval podporu pri nadväzovaní kontaktov, najmä ekonomických, so všetkými štátmi sveta, ktoré o to prejavia záujem.

Návšteva Číny

Ficov dodal, že netreba zavrhovať ani oblasť Latinskej Ameriky, najmä Brazília, kde malo Československo veľké postavenie. Pre našu krajinu sú aj dôležité cesty a rokovania s Čínou a Azerbajdžanom.

Členovia vlády sa do Číny chystajú v krátkom čase, na začiatku mája pôjdu do Azerbajdžanu, kde budú hovoriť o diverzifikácii dodávok plynu. Do konca roka plánujú tiež vycestovať do Brazílie a na Kubu.

Pozrite si tlačovú besedu premiéra a ministra zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok