Prípad spadnutého mosta v Baltimore bude riešiť FBI. Pozornosť dostanú potenciálni vinníci

ta3/ČTK
16.4.2024 06:00

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) začal kriminálny prípad v súvislosti so zrútením prístavného mosta v meste Baltimore.

Baltimore-most-FBI
TASR/AP

Podrobné vyšetrovanie

Bude sa zaoberať okrem iného tým, či posádka lode, ktorá narazila do piliera, pri vyplávaní vedela o závažných problémoch plavidla. S odvolaním sa na dvoch informovaných činiteľov to v pondelok napísal denník The Washington Post (WP).

Americkí predstavitelia po incidente z 26. marca uvádzali, že nevidia dôkazy o úmyselnom zasiahnutí mosta, avšak chcú vyvodenie zodpovednosti pre aktérov, ktorí budú považovaní za potenciálnych vinníkov jeho zničenia.

Samostatné vyšetrovanie vedie Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB), ktorého šéfka Jennifer Homendyová minulý týždeň uviedla, že experti sa sústredia na problémy s elektrinou na nákladnej lodi Dali.

Pozrite si archívnu reportáž z 26. 3. 2024 o páde mosta v Baltimore:

Detaily zrážky

Plavidlo singapurskej spoločnosti v skorých ranných hodinách narazilo do piliera mosta Francis Scott Key Bridge po tom, čo nad ním posádka stratila kontrolu. Oceľová konštrukcia mosta sa počas niekoľkých okamihov zrútila do ústia rieky Patapsco, čo ochromilo prevádzku v jednom z najrušnejších amerických prístavov.

Pozrite si trasu lode a miesto zrážky:

TRASA.png ta3/Google Maps TRASA.png

Úrady podľa informácií WP mapujú udalosti pred stratou pohonu lode, pričom na kauzu dohliada federálna prokuratúra v štáte Maryland. FBI ani americké ministerstvo spravodlivosti sa k informácii o začatí kriminálneho vyšetrovania ihneď nevyjadrili, rovnako ako prevádzkovatelia a majitelia lode Dali, napísal list.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok