Incident v Baltimore ako ďalšia tragická udalosť. Pozrite si prehľad najväčších kolapsov mostov od roku 2000

ta3/ČTK/Martin Belej
26.3.2024 16:31

V súvislosti s utorkovým zrútením mosta v Baltimore sme pre vás pripravili prehľad kolapsov mostov od roku 2000. Medzi najtragickejšie zrútenia mostov patrí katastrofa v Janove v lete 2018.

Maryland_Bridge_Collapse200047.jpg
TASR/AP
Hlavný most v Baltimore praskol a zrútil sa po tom, čo doň v utorok skoro ráno narazila kontajnerová loď. Niekoľko vozidiel spadlo do rieky pod ním.

Najväčšie zrútenia mostov

4. marca 2001, Portugalsko - Autobus a dve autá spadli do rieky Douro v severnom Portugalsku po tom, ako sa zrútil kovový most, cez ktorý prechádzali. Zahynulo 59 ľudí a rozbúrené vody rieky prakticky znemožnili pomoc obetiam.

26. mája 2002, USA - Diaľničný most cez rieku Arkansas v meste Webbers Falls v štáte Oklahoma sa zrútil asi 150 metrov, keď prázdna ropná bárka počas búrky narazila do opory mosta. Nehoda si vyžiadala 14 obetí.

1. augusta 2007, USA - V Minneapolise sa počas dopravnej špičky zrútil diaľničný most, pričom zahynulo 13 ľudí. Podľa vyšetrovacej správy bola príčinou zrútenia konštrukčná chyba. Vyšetrovanie poukázalo na nedostatočný dohľad. Niekoľko týždňov pred zrútením sa na moste začali opravy.

13. augusta 2007, Čína - V juhočínskej provincii Hunan sa zrútil 320 metrov dlhý most cez rieku Jianhuo. Zahynulo 64 ľudí a 22 utrpelo zranenia. Presná príčina zatiaľ stále nie je známa, ale predpokladá sa, že nešťastie súvisí s použitím nekvalitných materiálov a nekvalifikovaných pracovníkov.

26. septembra 2007, Vietnam - Pri juhovietnamskom meste Can Tho sa zrútil most vo výstavbe. Zahynulo 52 ľudí a 149 bolo zranených. Príčinou nešťastia bolo zrútenie dočasného piliera, ktorý robotníci postavili na piesčitom podloží.

14. augusta 2018, Taliansko - Na rušnej diaľnici v Janove na severe Talianska sa zrútili desiatky metrov Morandiho mosta. Z výšky spadlo približne 35 osobných a niekoľko nákladných áut vrátane českého kamióna, ktorého vodič prežil. Podľa obžaloby v prípade, v ktorom ešte nepadol rozsudok, vedenie spoločnosti dlhodobo zanedbávalo údržbu mosta s cieľom dosiahnuť lepšie hospodárske výsledky.

30. októbra 2022, India - Pri zrútení mosta pre peších v indickom štáte Gudžarát zahynulo 141 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Most bol znovu otvorený len päť dní pred nešťastím a podľa vyšetrovania bola oprava nekvalitná.

26. marca 2024, USA - V Baltimore na východnom pobreží Spojených štátov sa v utorok zrútil štvorprúdový cestný most, do ktorého predtým narazila nákladná loď. Informovala o tom televízia Fox Baltimore. Podľa dostupných záberov v čase nehody po moste jazdili autá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok