Silný hráč v regióne, no za svetom zaostáva. Akou mocou disponuje iránska armáda?

ta3/Kristína Górová
16.4.2024 00:00

Irán zaútočil 14. apríla na Izrael viac ako tromi stovkami dronov a rakiet. Išlo o odvetu za izraelský útok na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku, kde zahynulo niekoľko vysoko postavených vojenských predstaviteľov. Obavy z eskalácie konfliktu na Blízkom východe na seba nenechali dlho čakať. Na verejnosti sa tak objavujú otázky o sile iránskej armády.

Iránsky vojak
Profimedia

Palestínske hnutie Hamas prekvapilo Izrael útokom zo 7. októbra 2023. Židovský štát následne obvinil Irán z podpory Hamasu. Z Teheránu sa zas ozývala kritika voči izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy. 

Napäté vzťahy medzi týmito dvomi štátmi sa odrazili aj v udalostiach posledných týždňov a dní, ktoré vo verejnosti vyvolali otázky o vojenskej sile Iránu.

Stovky tisíc vojakov

Analytici tvrdia, že iránska armáda má viac ako 500-tisíc aktívnych členov. Podľa analýzy denníka The New York Times má v zálohe ďalších 200-tisíc mužov. Tí sú súčasťou armády, ale aj Iránskych revolučných gárd, ktoré sú zodpovedné za vnútornú aj pohraničnú bezpečnosť, a tiež za dodržiavanie zákonov.

Odstrašujúcim je však ich arzenál balistických rakiet a dronov. „Patria sem strely s plochou dráhou letu a protilodné strely, ako aj balistické strely s doletom až 2-tisíc kilometrov. Tie majú kapacitu a dosah na zasiahnutie akéhokoľvek cieľa na Blízkom východe vrátane Izraela," píše The New York Times.

Spoliehajú sa na drony

Okrem toho je Irán významným výrobcom bezpilotných lietadiel. Podľa expertov a iránskych veliteľov, ktorí poskytli rozhovory štátnym spravodajským médiám, Teherán v posledných rokoch zhromaždil rozsiahly inventár bezpilotných lietadiel s doletom približne 1 200 až 1 550 kilometrov. Tie sú navyše schopné lietať nízko a vyhýbať sa tak radarom.

Irán sa netají tým, že počas vojenských prehliadok vystavuje drony a rakety, a má ambíciu vybudovať veľký exportný podnik v oblasti bezpilotných lietadiel. Iránske drony používa Rusko na Ukrajine a objavili sa aj v konflikte v Sudáne.

Sankcie stoja v ceste stíhačkám či tankom

Pre medzinárodné sankcie nemá Irán k dispozícii prístup k špičkovým zbraniam a vojenskému vybaveniu vyrábanému v zahraničí, vrátane tankov či stíhačiek.

Aj preto sa spolieha najmä na domáci zbrojný priemysel, obzvlášť na výrobu dronov. Teherán tiež dováža malé ponorky zo Severnej Kórey, a zároveň rozširuje a modernizuje svoju flotilu. V novembri minulého roka pribudol k iránskym silám v Kaspickom mori torpédoborec schopný odpaľovať riadené strely, pripomína agentúra AP.

Silný v regióne, no vo svete zaostáva

Iránska armáda je považovaná za jednu z najsilnejších v regióne, pokiaľ ide o vybavenie, súdržnosť, skúsenosti a kvalitu personálu, ale podľa odborníkov výrazne zaostáva za silou a vyspelosťou ozbrojených síl Spojených štátov, Izraela a niektorých európskych krajín, pripomína NY Times.

Najväčšou slabinou Iránu je jeho letectvo. Väčšina lietadiel pochádza z éry vládcu Mohammada Rezá Šáh Pahlavího, ktorý viedol Irán v rokoch 1941 až 1979. Mnohé z nich sú navyše pre nedostatok náhradných dielov vyradené z prevádzky.

Izrael sa oproti tomu môže pochváliť modernými stíhačkami aj pokročilými systémami vzdušnej obrany, akou je napríklad Železná kupola či Patriot. 

Pozrite si reakcie slovenských politikov na útok Iránu.

Odveta je blízko

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných amerických a ďalších západných činiteľov v pondelok napísal, že izraelská odpoveď na víkendový dronový a raketový útok Iránu by mohla prísť práve v pondelok.

Bol v pláne "bolestivý" protiúder voči Iránu, ktorý by však nerozpútal vojnu. Irán vysvetlil svoj prvý priamy útok na Izrael ako reakciu na "zločiny" svojho dlhoročného nepriateľa. Dôrazne varuje pred odvetou a pohrozil ešte rozsiahlejším útokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok