Izraelský vojnový kabinet bude opäť rokovať o možnej reakcii na útok Iránu. Teherán pred odvetou varuje

ta3/ČTK
15.4.2024 11:35

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvolal na dnešok na 13:00 ďalšie zasadnutie svojho vojnového kabinetu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z izraelskej vlády.

V izraelských voľbách zvíťazil Likud expremiéra Netanjahua. Lapid mu zablahoželal
TASR/AP

Izraelský vojnový kabinet je užší vládny orgán, ktorý ostatní ministri splnomocnili rozhodnúť o prípadnej reakcii na rozsiahly víkendový dronový a raketový útok Iránu proti Izraelu.

Členmi vojnového kabinetu sú vedľa Netanjahua minister obrany Joav Galant a Benny Ganc, ktorý bol pred vypuknutím vojny v pásme Gazy jednou z hlavných tvárí izraelskej opozície. Ako pozorovatelia v ňom potom zasadajú napríklad bývalý náčelník generálneho štábu Gadi Eisenkot či minister pre strategické záležitosti Ron Dermer.

Vojnový kabinet

Izraelský vojnový kabinet naposledy rokoval v nedeľu večer, podľa izraelských i zahraničných médií vtedy o ďalšom postupe nerozhodol. Jeho členovia sa síce prikláňajú k odvete za iránsky útok, nepanuje však zhoda na jej rozsahu ani načasovaní, uviedla v nedeľu večer agentúra Reuters.

Francúzsko a Británia, ktoré sa cez víkend vojensky podieľali na obrane Izraela, uznávajú jeho právo na sebaobranu, židovský štát by však nemal svoju reakciu voči Iránu stupňovať, aby nedošlo k ďalšiemu rozšíreniu konfliktu na Blízkom východe, uviedli dnes nezávisle na sebe francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský minister zahraničia David Cameron.

Obrana ako víťazstvo

Podobne sa vyjadril aj nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý dodal, že Izrael by mal chápať ako svoje víťazstvo úspešnú obranu proti iránskym úderom. Aj Spojené štáty vyzývajú Tel Aviv k zdržanlivosti.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť predošlé vyjadrenia izraelského vojnového kabinetu.

Teherán súčasne Izraelčanov varoval, aby sa neuchyľovali k odvete, a pre taký prípad pohrozil ešte rozsiahlejším útokom. Vopred prisľúbená akcia Iránu v noci na nedeľu nespôsobila významnejšie škody, výrazne však zvýšila napätie v už nepokojnom regióne.

Izrael vedie už vyše pol roka vojnu v Pásme Gazy proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za jeho októbrový teroristický útok, zatiaľ čo na svojej severnej hranici odvtedy čelí častému ostreľovaniu zo strany libanonskej ozbrojenej skupiny Hizballáh, ktorú podporuje aj Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok