Ďalší útok v Sydney: Útočník vtrhol do kostola, dobodal duchovného aj veriacich. Polícia ho zadržala

ta3/ČTK
15.4.2024 13:16 , Aktualizované: 15.4.2024 20:56

Štyri osoby vrátane biskupa v pondelok v kostole ležiacom západne od austrálskeho mesta Sydney pobodal 15-ročný útočník, ktorého následne zadržala polícia. Motív jeho činu zatiaľ nie je jasný, informovala agentúra Reuters, podľa ktorej po útoku vypukli na mieste nepokoje medzi políciou a rozzúrenými obyvateľmi.

útok Sydney kňaz
Profimedia

Ide už o druhý útok nožom počas posledných dní; v sobotu iný muž v nákupnom centre v Sydney zabil šesť osôb a 12 ďalších zranil.

Páchateľ mal 15 len rokov

Polícia potvrdila, že na mieste útoku v kostole zadržala 15-ročného mladíka a následne ho musela kvôli jeho vlastnej bezpečnosti držať v kostole na predmestí vo Wakeley asi 30 kilometrov západne od centra Sydney. Vonku sa zhlukol dav, ktorý žiadal, aby policajti útočníka vyviedli von.

Dvaja svedkovia agentúre Reuters povedali, že dav hádzal na políciu kameň. Na miesto bola nakoniec povolaná stovka policajtov, aby zasiahli proti protestujúcim ľuďom; dvaja policajti boli so zraneniami prevezení do nemocnice. Polícia použila pri rozháňaní ľudí slzné spreje.

Video si môžete pozrieť nižšie. Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Zranení po incidente

Agentúra AFP napísala, že medzi zranenými z pondelkového útoku je duchovný a ďalší veriaci, ktorí sa zúčastnili online prenášanej bohoslužby. Žiadny zo zranených nie je v ohrození života. Podľa agentúry Reuters viedol biskup Mar Mári Emmanuel z Asýrskej cirkvi večernú bohoslužbu, keď k nemu prišiel útočník a vrhol sa na neho s nožom.

Vystrašení členovia zhromaždenia začali kričať, keď muž niekoľkokrát bodol kňaza do hlavy a hrudníka. Na videu, ktoré obstaral očitý svedok, je počuť, ako útočník po arabsky hovorí: "Keby neurážali môjho proroka, neprišiel by som sem. Keby sa neplietol do môjho náboženstva, neprišiel by som sem."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok