V Sydney zavraždil šesť ľudí, ďalší sú v kritickom stave. Detektívi pracujú s verziou, že útočník sa zameral na ženy

ta3/ČTK
15.4.2024 10:18

Útočník, ktorý v sobotu v nákupnom centre v Sydney ubodal šesť ľudí, než ho zastrelila polícia, sa možno zameral na ženy. S odkazom na vyhlásenie austrálskej polície o tom informovala agentúra Reuters.

Sydney, smútiaci, útok
AP Photo/Mark Baker

Päť zo šiestich obetí sobotňajšieho útoku boli ženy, rovnako tak väčšina z 12 zranených.

"Je to zrejmé mne aj detektívom, že sa páchateľ zameral na ženy a vyhol sa mužom," povedala v televíznom vysielaní Karen Webbová, policajná komisárka austrálskeho štátu Nový Južný Wales.

"Tie zábery hovoria za všetko, že? Je to určite línia, ktorú budeme vyšetrovať," dodala komisárka s odkazom na zábery, ktoré sa cez víkend šírili na sociálnych sieťach. Na nich sa zdá, že sa páchateľ, 40-ročný Joel Cauchi, mužom skôr vyhýbal.

Ochrankár medzi obeťami

Jediný muž, ktorý pri sobotňajšom útoku zahynul, pracoval ako ochranka obchodného strediska. Išlo o Pakistanca, ktorý prišiel vlani do Austrálie ako utečenec.

Cauchi mal v minulosti psychické problémy, uviedla v skoršom vyhlásení polícia. Nič podľa nej nenasvedčovalo tomu, že by jeho útok bol ideologicky motivovaný.

Predpoklady polície potvrdil aj útočníkov otec Andrew Cauchi, ktorý dnes novinárom povedal, že jeho syn dlhodobo trpel duševnými problémami a frustráciou zo žien. "Chcel mať priateľku, ale nemal žiadne sociálne zručnosti a bol strašne frustrovaný," vyhlásil otec útočníka v meste Toowoomba, ktoré leží asi 870 kilometrov od Sydney a odkiaľ Joel Cauchi pochádzal.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť archívnu reportáž o policajtke, ktorá útočníka zastavila.

Uviedol tiež, že pri minuloročnej synovej návšteve Joelovi zabavil päť nožov používaných vojakmi americkej armády, pretože sa bál, že by ich syn mohol použiť na násilný čin. Joela to rozčúlilo, zatelefonoval na políciu a sťažoval sa, že ho otec okradol. "Povedal som policajtom, že syn trpí schizofréniou a že sa bojím, aby mi neublížil," dodal.

Obete v kritickom stave

Osem zranených ľudí zostáva po útoku hospitalizovaných, niektorí v kritickom stave. Štyria ďalší boli z nemocnice prepustení, napísala agentúra AFP. Medzi obeťami sú podľa AFP čínska študentka, matka dojčaťa, ktorý je vo vážnom stave v nemocnici, či módna návrhárka.

Útočníka zastrelila policajtka, ktorá sa práve nachádzala blízko, a po správach o útoku ho začala sledovať. Zbraň použila vo chvíli, keď sa k nej muž otočil a zdvihol proti nej nôž.

V Austrálii platia jedny z najprísnejších zákonov pre držanie zbraní na svete a útoky s podobným počtom mŕtvych a zranených sú tam veľmi vzácne. V krajine sú dnes vlajky na počesť obetí spustené na pol žrde a večer sa na bielej konštrukcii známej opery v Sydney objaví čierna stuha, píše Reuters. Na miesto činu neďaleko pláže Bondi Beach stovky ľudí položili kvety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok