Útok nožom v austrálskom nakúpnom centre. Muž smrteľne pobodal šesť ľudí, polícia podozrivého zastrelila

ta3/čtk/TASR
13.4.2024 09:30 , Aktualizované: 13.4.2024 12:36

Po útoku nožom v obchodnom dome v Sydney zahynulo šesť ľudí. Niekoľko ďalších osôb, vrátane malého dieťaťa, utrpelo zranenia. Útočník konal sám a je po smrti. Podľa agentúry Reuters o tom informovala austrálska polícia, ktorá uviedla, že na mieste nenašla nič, čo by vypovedalo o motíve útočníka. Nevylúčila však možnosť terorizmu.

Hrdinka policajtka

Polícia potvrdila päť mŕtvych. Útočníka zastrelila policajtka, ktorá sa práve nachádzala blízko, a po správach o útoku ho začala sledovať. Zbraň použila vo chvíli, keď sa k nej muž otočil a zdvihol na ňu nôž.

Jej statočnosť ocenil austrálsky premiér. „Je to určite hrdinka. Niet pochýb o tom, že svojím konaním zachránila životy. A je to pripomienka toho, že ľudia, ktorí nosia (uniformu), sú ľudia, ktorí ponáhľajú v ústrety nebezpečenstvu, nie od neho preč,“ povedal Anthony Albanese.

Dodal, že podozrivý konal sám a „nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo“. Úrady podľa neho zatiaľ nevedia, kto bol páchateľom. „Je to dosť surové,“ povedal.

„Prvé myšlienky všetkých Austrálčanov sú so zasiahnutými a ich blízkymi,“ napísal na sociálnej sieti X Albanese. „Súcitíme so zranenými a ďakujeme tým, ktorí o nich starajú, aj našim statočným policajtom a záchranárom,“ dodal.

Panika a evakuácia

Na mieste podľa očitých svedkov vypukla panika, nakupujúci utekali do bezpečia a polícia za usilovala zaistiť bezpečnosť. Miestne média zverejnili záznamy z bezpečnostných kamier, na ktorých vidno muža utekajúceho po centre s veľkým nožom a zranené osoby ležiace na podlahe, píše AFP.

Nákupné stredisko bolo uzavreté a osoby, ktoré sa v ňom nachádzali, evakuovali. Polícia ľudí vyzvala, aby sa okolitej oblasti vyhýbali.

Na miesto dorazili desiatky policajných áut a sanitiek, zatiaľ čo im nad hlavou krúžili policajné vrtuľníky.

Výpovede svedkov

Jeden z evakuovaných z obchodného domu Westfield Bondi Junction oznámil serveru 9 News, že videl údajného útočníka s „pekne veľkou čepeľou“. „Všetci začali utekať ku koncu budovy,“ povedal muž. Tvrdil, že neskôr bol svedkom toho, ako polícia údajného útočníka zastrelila. „Zastrelila ho,“ prezradi. Na sociálnej sieti X sa rovnako šírili snímky zachytávajúce údajného útočníka po smrti.

Ľudia pohybujúci sa v uliciach pri nákupnom centre uviedli, že medzi pobodanými sú aj matka s malým dieťaťom. Jeden z mužov tvrdil, že sa ostatní nakupujúci snažili pomôcť pobodanej matke a jej miminku.

Muž uviedol, že dojča držal, a spolu s ďalšími ľuďmi sa snažili stlačiť jeho rany. Ostatní sa podľa neho snažili ošetriť matku, ktorá krvácala viac. Podľa Channel 9 bolo zhruba deväťmesačné dieťa prevezené do nemocnice na ošetrenie.

Záchranná služba Nového Južného Walesu potvrdila, že do mestských nemocníc bolo prevezených sedem ľudí, vrátane jedného dieťaťa.

Na videách, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, je vidieť, ako nakupujúci bežia cez sklenený most spájajúci mamutie nákupné centrum.

Niektorí vybiehali z rušného komplexu s krikom a plačom, iní sa podľa austrálskych médií zatvárali na toaletách centra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok