Ficov pestúnsky syn, Putinov hovorca či hviezda na nebi. Pozrite si ďalšie ohlasy svetových médií po Pellegriniho triumfe vo voľbách

ta3/čtk
9.4.2024 00:00

Slovensko je v rukách jedného tábora - proruského, uvádza poľský denník Rzeczpospolita v komentári k víťazstvu predsedu slovenského parlamentu v prezidentských voľbách. Peter Pellegrini podľa maďarského denníka Népszava definitívne zakotvil v tábore "skorumpovaných populistov a extrémistov" a v zahraničí si zabezpečil povesť priateľa Ruska a maďarského premiéra Viktora Orbána, čo znamená izoláciu.

6april2024_Prezident_Volby24_Pellegrini_28032972.jpg
TASR/Martin Baumann

Reč mieru

„Peter Pellegrini, blízky promoskovskému premiérovi Robertovi Ficovi, bude novým prezidentom Slovenska. Okamžite ohlásil, že jeho krajina stojí na strane 'mieru',“ píše Rzeczpospolita.

Takýto „mierový“ jazyk používajú podľa denníka politici, ktorí sa stavajú proti dodávaniu zbraní Ukrajine, brániacej sa ruskej agresii, a proti ďalšiemu izolovaniu a trestaniu Moskvy za vojnu. „Takí, ako je Viktor Orbán,“ napísal poľský denník.

Pripomenul, že maďarský premiér minulý mesiac prijal Pellegriniho v Budapešti a zdôraznil, že obaja hovoria rovnakou „rečou mieru“, zatiaľ čo zvyšok Európskej únie používa „jazyk vojny“.

„Teraz všetky úrady na Slovensku budú v mierovom proruskom tábore, na ktorého čele v Bratislave stojí premiér Robert Fico,“ zdôraznila Rzeczpospolita a dodala, že Fico doteraz ovládal vládu a parlament, ktorého predsedom je Pellegrini, súčasne stojaci na čele koaličnej strany Hlas-SD, a zakrátko bude mať dohľad aj nad prezidentským úradom, pretože Pellegrini, ako zdôrazňujú komentátori a analytici, je voči Ficovi veľmi lojálny. Premiér tak získava, ako to opísal šéfredaktor denníka Denník N Matúš Kostolný, postavenie kráľa Slovenska.

Skorumpovaný populista a extrémista

K Pellegriniho víťazstvu vo voľbách nad prozápadným kandidátom liberálnej a stredopravej opozície Ivanom Korčokom podľa denníka pomohlo najvýraznejšie práve používanie proruského „jazyka mieru“, a to tým skôr, že Korčok dostal nálepku vojnového štváča. Pellegrini vyhral s výraznejším rozdielom, ako predpovedali prieskumy, ktoré naznačovali rovnosť šancí oboch uchádzačov.

Rzeczpospolita tiež pripomenula, že Pellegrini v poslednej televíznej debate spochybnil všetky záväzky voči spojencom v NATO, ak by ich napadlo Rusko. Získal tak podporu značnej časti protizápadných voličov, najmä Štefana Harabina.

Maďarský denník Népszava o Pellegrinim píše ako o „novej hviezde na nebi slovenskej domácej politiky“, ktorá sa stala rozhodujúcou silou medzi demokratickými stranami a ktorá z nepochopiteľných dôvodov pri minuloročných parlamentných voľbách pomohla Robertovi Ficovi späť k moci.

Podľa denníka Pellegrinimu k zisku prezidentského úradu pomohol „skorumpovaný populista Fico, krajná pravica a v čoraz väčšej miere voči EÚ nepriateľská a extrémisticky naladená strana etnických Maďarov“.

Pellegrini „na Slovensku definitívne zakotvil v tábore skorumpovaných populistov a extrémistov a v zahraničí si zabezpečil stigmu priateľa Ruska a spojenca maďarského premiéra Viktora Orbána, čo sa rovná izolácii“, píše Népszava.

Spojenectvo s Maďarskom

Zvolením Pellegriniho získal ruský prezident Vladimir Putin druhého hovorcu v Európskej únii, komentuje výsledok volieb taliansky denník La Stampa, podľa ktorého sa Slovensko pridalo na stranu Maďarska.

Pellegriniho víťazstvo znamená vietor do plachiet „ľavicového populistu“ Roberta Fica, myslí si rakúsky denník Der Standard. Nový slovenský prezident bude „pestúnskym synom premiéra Roberta Fica“, predpovedá švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

Slovensko sa definitívne pridalo na stranu Maďarska Viktora Orbána, čo posilní pozíciu Budapešti pri rozhodovaní v orgánoch Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, a to v hlavne v záležitostiach, ktoré si vyžadujú jednomyseľnosť, píše La Stampa.

Podľa denníka sa dá očakávať, že po prezidentských voľbách bude slovenský premiér Robert Fico vystupovať otvorenejšie na podporu Orbána.

Ani spojenectvo oboch stredoeurópskych premiérov však podľa denníka nestačí, aby v Európskej rade mohla Moskva presadiť svoju vôľu. „Ak Fico a Orbán zostanú sami,“ podotýka taliansky denník.

Nebude robiť ťažkosti

Rakúsky list Der Standard v komentári k zvoleniu Pelegriniho slovenským prezidentom uvádza, že „ľavicovo národovecký premiér Robert Fico, ktorý už pre svoju spornú justičnú reformu vzbudil obavy o právny štát v krajine, si počas volebného večera nenechal nič ujsť“.

Fico stojaci popri Pellegrinim široko kritizoval „liberálne médiá, aktivistov, progresivistov a mimovládne organizácie“, zatiaľ čo Pellegrini vo svojej víťaznej reči sľúbil, že Ficovej vláde nebude robiť žiadne ťažkosti, podotýka denník.

Der Standard tiež napísal, že výsledok volieb znamená vietor do plachiet „ľavicovému populistovi Ficovi, ktorý usiluje o väčšiu kontrolu nad médiami, o zmäkčenie protikorupčných zákonov a o menej pomoci pre Ukrajinu“.

„Väčšia časť spoločnosti zjavne nezdieľa obavy Ficových kritikov ohľadom právneho štátu a demokracie, ani ich jednoznačnú podporu Ukrajiny napadnutej Ruskom,“ dodal Der Standard.

Podobne švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung poznamenal, že „obyvatelia Slovenska sa rozhodli pre potvrdenie ľavicovo populistickej vlády a jej sporných reforiem“. Nový slovenský prezident bude podľa NZZ „pestúnskym synom ministerského predsedu Roberta Fica“.

Pozrite si reportáž zo 7. apríla o tom, že Pellegrini chce v prezidentskom úrade predovšetkým spájať:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok