České médiá sa nezhodli. Časť z nich si myslí, že Pellegrini bude Ficov spojenec, ďalšie očakávajú, že sa premiérovi postaví

ta3/čtk
8.4.2024 13:53

České médiá po slovenských prezidentských voľbách váhajú, či bude nový prezident Peter Pellegrini spojencom slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Jeho koaličný partner Fico Pellegriniho v predvolebnej kampani podporil. Podľa niektorých českých médií bude budúca hlava slovenského štátu s Ficom spolupracovať. Iná však pripomínajú napäté vzťahy oboch mužov.

Pellegrini Fico voľby
TASR/Martin Baumann

Čo znamenalo ich objatie?

„Pellegrini sa doteraz správal ako Ficov, keď nie priamo politický podriadený, tak minimálne pevný spojenec,“ píšu vo svojom komentári Hospodárske noviny. Česko tak bude musieť podľa denníka dôkladnejšie zvažovať spoločné záujmy a projekty.

„Aj vzhľadom na to, že sa Robert Fico prezentuje ako spojenec Ruska a nový prezident Pellegrini intenzívne hovorí o potrebe mieru na Ukrajine za každú cenu,“ uvádzajú HN.

Server Zoznam Správy označuje vo svojom komentári Pellegriniho za „Ficovho prezidenta“. "Zuzana Čaputová ako prezidentka blokovala, alebo aspoň spomaľovala aspoň tie najbrutálnejšie snahy Ficovej vlády – napríklad o ovládnutie tajnej služby. Pellegrini to skoro určite robiť nebude, píše server.

„A ľudia budú mať ten pokoj, ktorý chceli a ktorý im Fico s Pellegrinim sľubovali. Rušivé informácie sa k nim jednoducho nedostanú. Len sa rozhodne nebudú mať lepšie,“ dopĺňa komentátor.

Podľa denníka Právo však nemusí byť budúca spolupráca prezidenta Pellegriniho s premiérom Ficom taká hladká. „Je známe, že vzťahy oboch dlhodobých súputníkov sú napäté - napriek ich objatiu v nočnom štábe čerstvo zvoleného prezidenta,“ uvádza denník.

„Tento otáznik vo vzťahoch dvoch hlavných aktérov slovenskej politiky je dôležitý pre nasledujúce mesiace v domácom dianí, pre česko-slovenské vzťahy, názory na vojnu, rokovania Slovenska v EÚ a NATO,“ dopĺňa Právo.

Ficovi by vyhovovalo Korčokove víťazstvo

Podobne hodnotí vzťah terajších koaličných partnerov denník Ľudové noviny vo svojom stĺpci. „Aj keď sa počas volebnej noci objímali, Fico s Pellegrinim sa v láske nemajú. Navonok budú držať dekorum, nový prezident sa ale môže dostať do situácie, keď bude jeho váha závislá od toho, aký životný priestor mu Fico dá,“ píše denník.

LN tiež v komentári kritizujú negatívne postoje niektorých českých politikov k víťazstvu Pellegriniho. „Nekritický obdiv ku končiacej sa prezidentke Zuzane Čaputovej by nemalo na českej strane vystriedať aprioristické štvanie proti novému prezidentovi. Počkajme si na to, čo urobí a povie aj ako sa postaví k premiérovi Ficovi,“ uvádza denník.

Podľa denníka Mladá fronta Dnes by Ficovi možno viac vyhovovalo víťazstvo Pellegriniho súpera v rozhodujúcom kole prezidentských volieb Ivana Korčoka.

„Pre Fica nie je zlé mať v prezidentskom paláci svojho človeka, na druhej strane je typickým politikom konfliktu, a tomu by sa mu skôr hodila permanentná vojna s Korčokom. Pre Pellegriniho môže byť zase lákavé sa proti Ficovi vymedziť, avšak môže ho ešte potrebovať o päť rokov pri pravdepodobnej obhajobe,“ píše Mfd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok