Prezident Tadžikistanu vyzýva rodičov k výchove svojich detí. Ruský súd poslal do väzby ďalších troch mužov za teroristický útok

ta3/TASR
25.3.2024 19:47

Moskva dnes na žiadosť vyšetrovateľov uvalil väzbu na ďalšie tri Tadžiky zapojené údajne do teroristického útoku v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy, pri ktorom na konci minulého týždňa zahynulo najmenej 137 ľudí a ďalších zranenie. Oznámili to ruské médiá.

Súd podľa serveru BBC News poslal do väzby bratov Aminčona a Dilovara Islomovovi a tiež ich otca Isroila. Dilovar bol posledným majiteľom vozidla, ktorým na miesto prišli a po útoku utekali štyria predpokladaní páchatelia útoku. Aminčon Islomov pred súdom odmietol akúkoľvek vinu a zdôraznil, že spolu s bratom sa sami dostavili na políciu, akonáhle sa dozvedeli, čo sa stalo. Bratia boli podľa serveru Meduza obvinení zo spáchania teroristického činu a ich otec je vyšetrovaný ako podozrivý. Všetci traja žili v meste Tver vzdialenom asi 170 kilometrov od Moskvy.

Hrozí im doživotie

Úrady cez víkend informovali, že v súvislosti s piatkovým masakrom zadržali 11 ľudí, vrátane štyroch mužov, ktorí sa podľa vyšetrovateľov bezprostredne zúčastnili útoku. Títo muži, Dalerdžon Mirzojev, Muchammadsobir Fajzov, Šamsidin Fariduni a Sajdakrami Račabalizoda, boli v nedeľu predvedení na súd, ktorý na nich uvalil väzbu. Hrozí im doživotie. Médiá tvrdia, že policajti priviedli muža na súd v stave svedčiacom o tom, že boli mučení.

Vyšetrovatelia tvrdia, že jeden z predpokladaných páchateľov, Šamsidin Fariduni, zapojil do príprav útoku aj bratov Islomovovi. Mladší z nich, Dilovar, sa síce tiež narodil v Tadžikistane, má ale podľa agentúry Interfax ruské občianstvo. Obaja bratia v Rusku pracujú ako taxikári, ich otec je bez zamestnania.


Ochrana pred ideológiou

Prezident Tadžikistanu Imomali Rachmon dnes vyzval spoluobčanov, aby uchránili deti a dospievajúcich pred vplyvom extrémistickej ideológie a teroristov. "Hrbná udalosť, ktorá sa stala pri Moskve, ešte raz varuje každého z nás, najmä rodičov, a žiada, aby sme venovali väčšiu pozornosť výchove detí. Ešte raz zdôrazňujem, že musíme chrániť dospievajúcich a mládež pred vplyvom takýchto deštruktívnych a hrozných skupín a hnutí. a nedopustiť, aby naše deti zhanobili dobrú povesť tadžického národa," vyhlásil šéf štátu podľa komuniké prezidentskej kancelárie. Rachmon v nedeľu o teroristickom útoku hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ruskí predstavitelia na čele s Putinom naznačujú súvislosť teroristickej akcie s Ukrajinou, ktorá ale akýkoľvek podiel na útoku v Krasnogorsku. K akcii sa opakovane prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, ktorá zverejnila aj zábery zhotovené útočníkmi počas vraždenia ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok