Mimoriadne zasadala Bezpečnostná rada SR. Dôvod rokovania bol útok v Moskve, minister avizuje zvýšené opatrenia počas sviatkov

ta3/Katarína Žgrlíková/TASR
25.3.2024 16:53 , Aktualizované: 25.3.2024 21:06

Spomínané mimoriadne zasadnutie sa začalo o 17.30 h v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave. Po skončení sa uskutočnil aj brífing ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka.

Na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou sa prijmú mimoriadne opatrenia. Monitorovať sa majú napríklad bohoslužby či obchodné centrá. Avizoval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Poukázal pritom na to, že teroristický útok v Moskve bol cielený na kresťanskú komunitu.

Mimoriadne opatrenia

"Budú prijaté mimoriadne opatrenia, aby sme posilnili všetky rizikové podujatia, najmä spojené s Veľkou nocou, to znamená, že posilníme kontrolu a posilníme hliadky na veľkých spoločenských akciách spojenými s bohoslužbami, rovnako budeme monitorovať zvýšenou aktivitou všetky obchodné centrá a obchodné domy tak, aby sme eliminovali akékoľvek možné riziko toho, že sa niečo podobné môže udiať aj na Slovensku," spresnil.

Minister avizoval, že na budúci týždeň sa plánuje stretnutie v Národnom bezpečnostnom analytickom centre. To situáciu vyhodnocuje z hľadiska bezpečnosti. Šéf rezortu doplnil, že sa vyhodnotia všetky nové informácie a ak to bude potrebné, zvýši sa aj stupeň rizika teroristického ohrozenia z druhého na tretí stupeň. Pripomenul, že na najvyšší možný ho zvýšilo aj Francúzsko.

Podozrivá osoba na Slovensku

Bezpečnostnú radu zvolali aj kvôli útoku v Moskve. Ministerstvo vnútra bolo informované spravodajskými službami, že útok v Moskve bol smerovaný hlavne na kresťanskú komunitu.

Chcú sa pripraviť, ak by sa niečo podobné udialo aj na Slovensku. Pri príležitosti blížiacich sa sviatkov preto plánujú navýšiť ochranu.

Šutaj Eštok spomenul, že v roku 2022 zachytili muža z Tadžikistanu, ktorý prešiel hraničným prechodom na Slovensku a bol hľadaný Interpolom.

Tento muž má byť členom organizácie, ktorá spolupracuje s ISIS, no nebol súčasťou útoku v Moskve. Je v záchytnom tábore v Sečovciach a má byť vyhostený na Ukrajinu, kde má trvalý pobyt. Podľa ministra ide o vysoko rizikovú osobu.

Reakcia SaS

Na Bezpečnostnú radu SR reagovala strana Sloboda a Solidarita. Uviedla, že od soboty večera varovali pred šírením hoaxov, dezinformácií, ale aj strachu pred druhým kolom prezidentských volieb. Ich slová sa podľa nich potvrdzujú dnešným mimoriadne rokovaním Bezpečnostnej rady SR.

“Peter Pellegrini si zrejme myslí, že zneužívanie strachu medzi občanmi mu zabezpečí funkciu prezidenta. Absurdné kroky vlády a strany Hlas s dnešnou tlačovou besedou Pellegriniho a Eštoka po zasadnutí bezpečnostnej rade nasvedčujú tomu, že ostrá kampaň plná dezinformácií a strašenia sa práve začala. Dokazuje to však len jediné, vládna koalícia sa extrémne bojí, že Pellegrini druhé kolo prehrá,“ tvrdí predseda SaS Branislav Gröhling.

Pozrite si záznam tlačovej besedy:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok