Lipšic končí. Po tragickej nehode sa vzdáva funkcie poslanca

TA3 SITA TASR
22.9.2016 10:29

Daniel Lipšic končí v slovenskom parlamente ako poslanec. Po pondelňajšej nehode, pri ktorej nešťastne zrazil staršieho chodca, ktorý neskôr v nemocnici zraneniam podľahol, sa rozhodol, že nemôže vykonávať svoju funkciu. Oznámil to na tlačovej besede.

Nevedel by mandát vykonávať naplno

Mandátu sa vzdáva k 30. septembru. „Každú prácu som sa snažil robiť naplno. Po tom, čo sa stalo v pondelok, by som nevedel svoj poslanecký mandát vykonávať naplno. Preto som sa rozhodol odísť z postu poslanca NR SR,“ vyhlásil. Lipšic si váži podporu ľudí, ktorú dostal vo voľbách.

„Osud tejto krajiny a jej ľudí mi nebol, nie je a nebude ľahostajný. Budem sa snažiť byť vo verejnom živote naďalej prítomný, budem ako advokát zastupovať ľudí,“ uviedol s tým, že na mnohé otázky nemá dnes odpoveď. O politickej budúcnosti v tomto okamihu Lipšic neuvažuje. Neuvažuje ani o tom, či bude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Odmietol tiež, že by kandidoval v komunálnych alebo regionálnych voľbách.

V strane mali na odstúpenie iný názor

Lipšic sa rozhodol vzdať mandátu v noci po nehode, pri ktorej zrazil chodca, ktorý na následky zranení zomrel v nemocnici. „Rozhodnutie, ktoré som urobil, bolo čisto moje rozhodnutie. Kolegovia na to mali iný názor,“ konštatoval. Oznámil, že sa vráti do advokácie. Boj za dobrú krajinu bude podľa Lipšica pokračovať a rád k nemu prispeje, ak bude môcť. „Slovensko stojí za to, aby túto krajinu mali v moci ľudia,“ uviedol.

Poslanec v pondelok približne o ôsmej večer šoféroval svoje auto na Vajnorskej ulici v Bratislave, odrazu mu však do cesty vošiel chodec. "Šiel som približne 50-tkou. Pán mal tmavé oblečenie, zbadal som ho v poslednej chvíli a zrážke som, žiaľ, nevedel zabrániť. Okamžite som zastal. Pán bol pri vedomí, mal otvorené oči, hmatateľný pulz, ale nekomunikoval. Zavolal som záchranku a snažil sa poskytnúť mu prvú pomoc," povedal po nehode Lipšic. Po pár minútach prišli na pomoc okoloidúci, ktorí mali podľa poslanca lepšiu lekárničku ako on. Krátko potom prišli záchranári.

72-ročný dôchodca ťažkým zraneniam v nemocnici podľahol. Lipšic sa podrobil dychovej aj krvnej skúške, alkohol mu nenašli. Politik slúbil pomoc rodine pozostalého.

Nahradí ho Marosz

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka rešpektuje Lipšicovo rozhodnutie vzdať sa poslaneckého mandátu. Osobne mu je to však veľmi ľúto. Verí v Lipšicovu nevinu. Potvrdil, že ako náhradník za Lipšica nastúpi podnikový manažér Ján Marosz.

"Stretli sme sa so stovkami reakcií, nech sa nevzdáva," povedal Vašečka. Vidno tu podľa neho paradox. "Sú ľudia, ktorí by mali odstúpiť a držia sa v politike zubami nechtami, Daniel Lipšic to urobiť nemusel," uviedol. Verejnosť mala podľa neho možnosť na vlastné oči vidieť, ako sa mení a buduje politická kultúra. "Nie je to nezmyselnými novelizáciami, ale morálnymi gestami," dodal Vašečka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok