FOTO/VIDEO: Navaľného pochovali, manželka Julija a deti na pohrebe chýbali

ta3/TASR/ČTK
1.3.2024 08:29 , Aktualizované: 1.3.2024 16:15

Významný kritik Kremľa a ruský opozičník Alexej Navaľnyj bol v piatok pochovaný na Borisovskom cintoríne v Moskve. Podľa miestnych zvyklostí rakvu s telom Navaľného po prevoze na cintorín ešte raz otvorili, aby sa s ním naposledy rozlúčili jeho rodičia Ľudmila a Anatolij a ostatní príbuzní.

Navaľného manželka Julija a ich deti Daša a Zachar na pohrebe neboli, podobne ako ani najbližší Navaľného spolupracovníci, ktorí od rozpútania vojny na Ukrajine žijú v exile.

Rakva s telom Alexeja Navaľného po krátkej piete opustila chrám a bola prevezená na neďaleký Borisovský cintorín, kde sa konal pohreb. Uviedli to spolupracovníci zosnulého politika Leonid Volkov v živom vysielaní a Ivan Žanov na telegrame. 

Rakvu s telom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného spustili do hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve za zvukov piesne My way od Franka Sinatru a soundtracku z filmu Terminátor 2, ktorý mal Navaľnyj rád.

Dav sa búril

Dav pri Borisovskom cintoríne v Moskve skandoval heslá proti Kremľu a vojenskej invázii na Ukrajinu.

Na cintoríne, kde bola prítomná tiež polícia, vládla napätá atmosféra. Dav kričal heslá: "Nie vojne!", "Preč s mocou vrahov!" a "Neodpustíme!". Ľudia  kričali aj: "Putin je vrah!", pretože mnohí Navaľného priaznivci obviňujú prezidenta Vladimira Putina zo smrti svojho najvýznamnejšieho kritika.

Navaľného pieta bola krátka, rakva je na cintoríne

Pred svätostánkom vo štvrti Marjino na juhovýchode Moskvy sa zhromaždili davy ľudí, ktorí sa chceli rozlúčiť so symbolom ruskej opozície, ktorý minulý mesiac zomrel v ruskom väzení.

Pri chráme, kde sa malo konať verejné posledné rozlúčky, sa podľa novinárov agentúry AFP zišli tisícky podporovateľov, mnohí s kvetmi. Zhromaždenie bolo pokojné, ľudia sa správali pokojne a úrady nezatýkali, uviedli Navalného spolupracovníci v priamom prenose na internete. Súčasne pustili zábery, na ktorých dav skandoval heslá ako "Rusko bez Putina", "Navaľnyj" či "Neodpustíme".

Samotná pieta bola len veľmi krátka, uviedol Ždanov. Do chrámu Ikony Matky Božej bolo podľa denníka Novaja Gazeta vpustených nanajvýš 300 ľudí.

Ako informovala britská stanica BBC, potlesk a skandovanie "Navaľnyj!" alebo "Alexej!" sprevádzali aj vnášanie rakvy do chrámu, ktorý je zasvätený ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ, kde sa konajú pohrebné obrady.

Veľvyslanci zo sveta

Pred chrám v moskovskej štvrti Marjino prišli aj veľvyslanci viacerých štátov Európskej únie a ambasádorka USA Lynne Tracyová.

Podľa britskej stanice BBC je prítomná aj Jekaterina Duncovová a Boris Nadeždin, ktorí sa nedávno neúspešne pokúsili zaregistrovať sa ako kandidáti volieb ruského prezidenta.

Mier a sloboda

Nadeždin v rozhovore pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) priznal, že "dnešok na jednej strane tragický deň: lúčime sa s vynikajúcou osobnosťou, ktorá sa stala symbolom doby. Na druhej strane je tu nádej, že nakoniec bude všetko dobré. A Rusko bude mierumilovné a slobodné, ako o tom Alexej sníval".

So zosnulým sa prišiel rozlúčiť aj opozičný politik Jevgenij Rojzman, ktorý svojho času pôsobil ako primátor mesta Jekaterinburg - vtedy jediný opozičný primátor v celom Rusku.

Grigorij Javlinskij, v ktorého strane Jabloko Navaľnyj začal svoju politickú kariéru, dal v piatok prednosť rozlúčke s bývalým predsedom vlády Sovietskeho zväzu Nikolajom Ryžkovom konanej v centre Moskvy.

Na Borisovskom cintoríne v Moskve, kde sa v piatok koná pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, sú v jeho okolí posilnené bezpečnostné opatrenia, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).  Cirkevný obrad bude v chráme zasvätenom ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ v moskovskej štvrti Marjino, kde politik aj s rodinou žil.

Opatrenia proti búreniu občanov

Policajti hliadkujú v blízkosti cintorína i pri stanici metra Borisovo. Na stĺpoch verejného osvetlenia sú inštalované monitorovacie kamery. Pripravené sú aj kovové zátarasy.

Vo štvrtok polícia umožňovala vstup do areálu cintorína až po kontrole dokladov a uvedení dôvodu návštevy cintorína. V niektorých prípadoch museli ľudia na kontrolu predložiť aj osobnú batožinu.

Pred cintorínom sa zhromaždili stovky ľudí. Pozrite si živý prenos z pohrebu Alexeja Navaľného:

Obmedzenia

V okolí kostola podľa reportéra Mediazony dochádza k výpadkom internetu: odoslanie správy v sociálnej sieti Telegram trvá niekoľko minút, mapová aplikácia nefunguje vôbec. Už vo štvrtok novinári zaznamenali, že pri kostole robotníci montovali anténu, o ktorej tvrdili, že je určená pre špeciálne služby. "To nezávisí od nás," odpovedal jeden z pracovníkov na otázku, či zariadenie bude rušiť mobilné spojenie.

Portál Meduza odporučil záujemcom vyraziť na obrad v predstihu, pretože stanicu metra môžu úrady uzavrieť, a varoval, že polícia môže brániť priaznivcom Navaľného v účasti na ceremónii. Pred návštevou predpokladaných demonštrácií boli podľa serveru varovaní žiaci moskovských škôl, študentom bolo vyhrážané vylúčením.

Pozrite si rozhovor so zahraničným redaktorom ta3 Ivom Kunschom o Navaľného pohrebe:

Komunikácia ruských úradov

Telo Alexeja Navaľného vydali úrady jeho matke Ľudmile až minulú sobotu. Predtým to niekoľko dní pod rôznymi zámienkami odmietali.

Ľudmila Navaľná vtedy uviedla, že Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) jej dal ultimátum: buď bude súhlasiť s utajeným pohrebom svojho syna bez verejnej rozlúčky, alebo bude Navaľnyj pochovaný na cintoríne na pozemku väzenského tábora Polárny vlk v obci Charp za polárnym kruhom, kde Navaľnyj - podľa úradov 16. februára - zomrel.

Úrady tvrdia, že politik zomrel prirodzenou smrťou. Niekoľko dní pred smrťou bol už po 27. raz od začiatku výkonu trestu poslaný do trestnej cely. Politikovi priaznivci sú presvedčení, že bol zavraždený.

Vdova po politikovi Julija prisľúbila, že bude pokračovať v práci svojho manžela.

Pozrite si rozhovor so zahraničným redaktorom ta3 Tomášom Verníčkom o Navaľného pohrebe:

Kremeľ varuje ľudí, sústrasť nevyjadril

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Kremeľ nemá čo povedať príbuzným opozičného politika Alexaja Navaľného v deň jeho pohrebu.

Podľa britskej stanice BBC Peskov súčasne varoval, že akékoľvek nepovolené konanie počas pohrebu Alexeja Navaľného v Moskve bude považované za porušenie zákona.

Na otázku, či Kremeľ môže zhodnotiť Navaľného ako politickú osobnosť, Peskov odpovedal lakonicky: "Nie, nemôže."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok