Europoslanci odsúdili smrť Navaľného. Rusko nazvali skorumpovaným a kleptokratickým režimom

29.2.2024 14:47

Smrť ruského opozičného predáka Alexeja Navalného bola vraždou, za ktorú nesie priamu zodpovednosť prezident Vladimir Putin a jej strojcovia by mali niesť následky, myslia si europoslanci.

Rusko by nemalo zasahovať do pohrebu

Zhodli sa na tom dnes poslanci Európskeho parlamentu v rezolúcii prijatej výraznou väčšinou hlasov. Podľa nej by mal Putinov režim umožniť medzinárodné vyšetrenie prípadu a nezasahovať do pohrebu chystaného na piatok. Europoslanci tiež v rezolúcii volajú po prijatí ďalších únijných sankcií, podpore ruskej opozície či možných výmenách väzňov medzi únijnými krajinami a Ruskom. V ďalšom uznesení vyzvali na pokračovanie finančnej a vojenskej podpory Ukrajiny.

Anketa

Zasiahne podľa vás Rusko do pohrebu Alexeja Navaľného?

Áno
- %
Nie
- %
Celkovo hlasov: 30

Európsky parlament "zdôrazňuje, že ruská vláda a Vladimir Putin osobne nesie trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho oponenta Alexeja Navaľného a že za týchto okolností je oprávnene nastolená otázka legitimity Vladimira Putina", uviedli poslanci v rezolúcii schválenej väčšinou 506 hlasov z 547 prítomných.

Pozrite si reportáž o pripravovanom pohrebe Alexeja Navaľného.

Nájsť tých, čo sú zodpovední za Navaľného smrť

Dlhoročný hlasný kritik Kremľa Navaľnyj podľa úradnej správy zomrel náhle 16. februára v trestaneckej kolónii na Sibíri. Podľa europoslancov je jeho smrť ďalším dokladom systematickej represie opozície "skorumpovaným a kleptokratickým" režimom, ktorú EÚ nemôže nechať bez odozvy. Zákonodarcovia vyzvali únijnú diplomaciu, aby identifikovala činiteľov zodpovedných za Navaľného smrť a prijala voči nim sankcie. O to listom požiadalo aj osem únijných krajín vrátane Česka.

Štáty EÚ by podľa europoslancov nemali poľavovať v podpore ruskej opozície a mali by posilniť svoje snahy o prepustenie najzraniteľnejších väzňov "vrátane možnej výmeny väzňov". Rada EÚ by na tento účel mala zriadiť funkciu osobitného splnomocnenca.

Pozrite si reportáž o vystúpení Julie Navaľnej na pôde europarlamentu.

Odpoveďou na smrť Navaľného je podpora Ukrajiny

"Jeho smrť je pre nás výzvou, na ktorú hľadáme odpoveď. Tou najlepšou odpoveďou je pre nás podpora Ukrajiny," povedala novinárom počas plenárnej schôdze v Štrasburgu k Navalnému úmrtiu česká europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Veľká väčšina zákonodarcov dala najavo podobný názor a dnes v ďalšej rezolúcii vyzvala členské krajiny, aby nepoľavovali v dodávkach zbraní krajine, ktorá sa bráni ruskému postupu na východnom fronte.

Členské štáty by mali každoročne vydávať na vojenskú pomoc Kyjevu aspoň štvrť percenta svojho hrubého domáceho produktu (HDP) ročne, apelovali europoslanci v rezolúcii schválenej 451 hlasmi z 546 prítomných. Krajiny EÚ by nemali váhať poskytovať Ukrajine aj vyspelé systémy vrátane rakiet dlhého doletu, s ktorými niektoré krajiny ako Nemecko doteraz váhali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok