Deti aj rodičia bránili ústav v Galante. Vraj hrozia úteky

TASR
19.9.2016 15:57

Klienti reedukačného zariadenia Čistý deň aj ich rodičia chcú, aby Akreditačná komisia ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny ponechala ústav v prevádzke. Po stretnutí s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou to uviedli viacerí rodičia, ktorých deti sú klientmi ústavu. Tým sa nepáči rozhodnutie, podľa ktorého majú byť deti z Galanty rozmiestnené do rôznych ústavov na Slovensku.

Deti aj rodičia bránili ústav v Galante. Vraj hrozia úteky
SITA/Martin Havran

Neberú ohľad na názor?

Mnohí z rodičov i klientov Čistého dňa reagovali veľmi emotívne. „Tam ich dajú, hentam ich dajú, veď tie detská sa z toho nervovo zrútia! Neviem ako niekto mohol niečo také vymyslieť,“ povedal rozhorčene otec jedného z chovancov ústavu.

Rovnaký názor mali aj ďalší rodičia. „Deti dnes povedali svoj názor. Ani jeden nebol negatívny. Nič zlé tam nebolo povedané na toto zariadenie, práveže všetci povedali, že sú šťastní, že sú tu, že oni pracovníkov, ktorí sú tu, berú ako svojich rodičov,“ skonštatovali dve matky klientov domova.

20160913-152904-e1474203340793-768x1024_0a000002-f129-8737.jpg

Ani jedna z nich neverí, že by boli chovanci ústavu ovplyvnení pracovníkmi zariadenia Čistý deň. „To je vylúčené, chodíme za deťmi každé dva týždne, voláme si, komunikujeme, debatujeme s nimi. Tento ich názor nevznikol dnes, alebo preto, že by boli na pobyte v Chorvátsku zmanipulované,“ skonštatovali rodičia. Podľa matky jedného z klientov zariadenia si kompetentní pri rozhodovaní stále nenašli čas na to, aby zistili, aký názor majú deti a rodičia.

Pozvanie plačúcich a nešťastných

„My chceme, aby tu deti zostali, pretože vidíme posun v ich správaní, v ich myslení, vo všetkom a nemáme na toto zariadenie jedno zlé slovo. Ani syn nechce, aby ho presunuli do Adamova, kam bol pridelený súdnym rozhodnutím. Nechcem, aby odišiel preč a ani on nechce. A koľko detí sa tu teraz vyjadrilo, že keby museli odísť inam, tak utečú a budú do osemnástich rokov na úteku. Oni nechcú ísť do druhého zariadenia. Pri tom nepoznajú pomery v druhých ústavoch a ani ja ich nepoznám, ale ja som s týmto nadmieru spokojná, nemôžem povedať na nich krivé slovo,“ uviedla matka jedného z klientov ústavu Sylvia Foltýnová.

Komisárka pre deti Viera Tomanová sa k diskusii s rodičmi a deťmi odmietla vyjadriť. Povedala, že prišla „na pozvanie plačúcich detí a nešťastných rodičov“. Zároveň pripomenula, že rozhodnutie v celej veci je na súdoch a ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Je to v ich kompetencii. Ja budem hájiť najlepší záujem každého dieťaťa osobne. Ja len hájim záujem detí, to čo mi vyplýva zo zákona. Na základe výzvy viacerých nešťastných detí som urobila to, že som prišla, že som s nimi pohovorila, že sme si dohodli postup. Je nesmierne dôležité, aby každá udalosť bola preverená a až potom, aby sa vyriekol akýkoľvek súd. A pri deťoch je to obzvlášť citlivé a ja budem vždy stáť na ich strane a hájiť ich najlepší záujem. A na verejnosti problémy detí komunikovať nebudem,“ skonštatoval komisárka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok