Sýria odmieta tureckú pomoc, kamióny zostali na hraniciach

TA3 ČTK
14.9.2016 15:31

Kvôli nezhodám medzi bojujúcimi stranami čakajú humanitárne konvoje na turecko-sýrskej hranici na povolenie odísť do Aleppa. Uviedla to agentúra Reuters. V Sýrii platí prímerie, ktoré Rusko označilo za krehké.

Privážajú najmä múku

Predstaviteľ sýrskej opozície George Sabra sa domnieva, že súčasný pokoj zbraní nevydrží dlho. Prímerie má okrem iného umožniť zásobovanie obyvateľov v meste Aleppo aj na iných miestach bojov.

Turecko už v utorok vyslalo niekoľko desiatok kamiónov, ale podľa Reuters na hranici čakajú dva konvoje, každý približne s 20 kamiónmi. Privážajú najmä múku a ďalšie jedlo a chcú pokračovať do Aleppa. Momentálne stoja približne 40 kilometrov západne od neho.

"Trvá to dlhšie, než sme dúfali," povedal hovorca Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN David Swanson.

OSN je pripravená pomôcť

"Niektoré skupiny sa z toho snažia politicky ťažiť, s tým je treba skoncovať. OSN je pripravená doviezť pomoc nielen do východného Aleppa, ale aj do ďalších obliehaných miest a zle dostupných lokalít. Ale len vtedy, ak tam bude možný prístup," povedal Swanson.

Krátko po tom, čo Turecko v utorok ohlásilo vjazd asi tridsiatich kamiónov s pomocou do Sýrie, vláda v Damasku oznámila, že odmietne pomoc, ktorá nebude dohodnutá s ňou a OSN, najmä tú z Turecka. Ankara patrí k odporcom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podporuje skupiny, ktoré proti jeho vláde bojujú.

Prímerie zatiaľ drží

Prímerie, ktoré vyjednalo minulý týždeň Rusko a Spojené štáty, je zatiaľ až na malé výnimky dodržiavané. V Sýrii bolo prímerie tiež od februára, avšak znepriatelené strany sa čoskoro vrátili na bojisko. Sabra si myslí, že terajší pokoj zbraní nevydrží dlhšie, ako ten minulý.

Na obnovu mierových rozhovorov je podľa neho priskoro. Kremeľ hodnotil prímerie ako krehké a oznámil, že za najdôležitejší problém považuje oddelenie umiernenej opozície od teroristických skupín. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peškova je to podmienka pre udržanie prímeria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok