Turecko poslalo do Sýrie prvé kamióny s humanitárnou pomocou

TA3 ČTK
13.9.2016 16:53

Prímerie v Sýrii, ktoré začalo platiť v pondelok, sa zatiaľ dodržiava, aj keď boje úplne neutíchli. Podľa ruskej armády sýrski povstalci podporovaní Američanmi opakovane porušili prímerie. Sýrska vláda odmieta akúkoľvek humanitárnu pomoc od Turecka. Ankara pritom vyslala do Aleppa prvé kamióny s potravinami, oblečením a hračkami pre deti.

Využijú dohodnuté koridory

Zásobovanie je možné začať vďaka prímeriu, ktoré v Sýrii začalo platiť. Ruskí vojaci zriadili pozorovacie stanovište, aby zaistili bezpečný prejazd kamiónov. OSN zatiaľ s humanitárnou pomocou nezačala. Erdogan povedal, že Turecko bude využívať dohodnuté koridory a spolupracovať s OSN.

Podľa svedkov citovaných agentúrou Reuters prekročilo asi 20 kamiónov hranicu v oblasti mesta Cilvegözü v pohraničnej provincii Hatay. Ruské tlačové agentúry ohlásili, že ruskí vojaci zriadili mobilné hliadkovacie stanovištia na ceste Castello vedúcej do mesta Aleppo.

Ide o zásadnú trasu využívanú pre zásobovanie mesta a v minulých týždňoch sa o ňu zviedli veľmi ťažké boje. Teraz cestu kontroluje sýrska armáda. Ruské zdroje nespresnili, či sa sýrski vojaci z cesty stiahli.

OSN s pomocou nezačala

Ruské ministerstvo zahraničia tiež oznámilo, že sa usiluje o zverejnenie celého znenia dohody o prímerí, ktorú vyjednali ministri zahraničných vecí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry. Lavrov povedal, že Moskva si želá dohodu zverejniť, ale Spojené štáty sú proti tomu.

Lavrov vyhlásil, že Rusko nemá čo skrývať a že by dohodu mala potvrdiť Bezpečnostná rada OSN. Tá zatiaľ humanitárne konvoje do Sýrie neposlala. Hovorca Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN Jens Laerke v Ženeve povedal, že OSN musí mať istotu, že jej partneri a zamestnanci zapojení do humanitárnych operácií v Sýrii nebudú v ohrození života.

Tímy sú podľa neho pripravené vojsť na sýrske územie, a to vrátane mesta Aleppo, kde sa ešte v pondelok bojovalo. "Prvé kamióny privezú potraviny do východnej časti mesta Aleppo," povedal Laerke.

Prímerie sa zatiaľ dodržiava

V tamojších štvrtiach, ktoré sú obsadené povstalcami, žije 250 000 až 270 000 ľudí a pomoc OSN sa k nim naposledy dostala v júli. Laerke povedal, že pomoc bude dopravená cez Turecko. Sýrska vláda, ktorá musí vjazd konvojov schváliť, už podľa neho dala povolenie na tranzit do východného Halabu.

Prímerie je všeobecne v Sýrii dodržiavané, aj keď bola v meste Aleppo aj na iných miestach počuť sporadická streľba. Podľa svedkov však utíchla a informátori, ktorí podávajú správy zo Sýrie, nezaznamenali žiadnu obeť. Iba turecká armáda, ktorá je do bojov zapojená na sýrskom území, oznámila, že útočila na dva ciele v severnej Sýrii, odkiaľ bol hlásený mínometný útok smerom do Turecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok