Ukrajinské letectvo pripustilo, že nemá dostatok prostriedkov na ochranu neba. Deficit striel má podľa hovorcu Ukrajina stále

9.1.2024 11:39

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat prezradil, že Ukrajina neustále zápasí s nedostatkom rakiet protivzdušnej obrany.

UKRAJINA-SITU-MO
ta3

V predošlých dňoch Ukrajina niekoľkokrát čelila rozsiahlym ruským náletom, sa snažil hovorca obavy z nedostatku protileteckých striel rozptýliť a tvrdil, že ukrajinská protivzdušná obrana ďalej dosahuje štandardné výsledky.

Médiá reagovali

Reagoval tak napríklad na správy médií, ktoré písali, že pri pondelkovom ruskom nálete sa ukrajinským silám nepodarilo zostreliť ani polovicu z 51 útočiacich ruských rakiet.

"Nedávno sa u nás objavila otázka, či máme deficit protileteckých striel. Budem úprimný - máme ho stále, pretože sme plne závislí na dodávkach protilietadlových riadených striel, ako k sovietskym, tak aj k západným systémom," povedal Ihnat podľa spravodajského portálu nv.ua. V nedeľu hovorca letectva podľa ukrajinských médií ubezpečoval, že dodávky týchto striel z krajín, ako sú Spojené štáty alebo Nemecko, pokračujú štandardne.

Obavy z vyčerpania zásob

Podľa niektorých analytikov ale hrozí nebezpečenstvo, že by Ukrajina mohla vyčerpať svoje zásoby rakiet protivzdušnej obrany už v nasledujúcich týždňoch. V tomto zmysle sa na začiatku januára vyjadrili analytici z amerického think-tanku Atlantic Council, podľa ktorých by sa tak mohlo stať kvôli neistej budúcnosti ďalšej podpory zo strany USA a Európskej únie.

Potrebujú Patriot

V pondelok sa ukrajinskej obrane podarilo zostreliť 18 z 51 ruských rakiet. Ihnat krátko po týchto útokoch povedal, že mnoho z nezostrelených rakiet sa pohybovalo po balistickej dráhe a že takéto zbrane môžu zničiť len systémy na to určené, napríklad americké systémy Patriot.

Pondelkové ruské nálety si na Ukrajine podľa tamojších úradov vyžiadali životy najmenej piatich civilných obyvateľov. Bilancia obetí na životoch sa zvýšila zo štyroch na päť, keď dnes ráno z Chmelnyckej oblasti prišla správa o náleze tela pod troskami budovy zničenej pri nálete, uviedol ruskojazyčný server britskej stanice BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok