Taliani chceli falšovať peniaze, za mrežami si posedia 30 mesiacov

TA3 TASR
2.9.2016 16:38

Dvoch mužov zo Sicílie, ktorí sú považovaní za členov talianskeho podsvetia, odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici na 30-mesačné väzenie s minimálnym stupňom stráženia.

Čaká ich vyhostenie

Súd ich uznal vinnými zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v štádiu pokusu. Spod obžaloby, kde čelili aj zločinu obmedzovania osobnej slobody, ich však oslobodil, keďže nebolo dokázané, že sa skutok stal.

Po odpykaní trestu bude nasledovať ďalší, a to vyhostenie z územia Slovenskej republiky na desať rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Podľa obžaloby Sergio Giovanni G. a Salvatore G. sa zamerali na strednú Európu, kde chceli sfalšovať 20 a 500 eurové bankovky vo veľkom rozsahu. Nakontaktovali sa na osoby na Slovensku, našli tlačiareň v Česku a ak by sa im to podarilo, postupne by tak vytlačili eurobankovky v celkovej hodnote zhruba 80 miliónov eur.

Boli dobre vybavení

Taliani boli dobre vybavení, originálne hárky mali doviezť z Talianska, potrebovali však na ne natlačiť ochranné znaky. K dispozícii mali autentické tlačiarske vzory. Sfalšované peniaze by potom distribuovali do cudziny, mimo Európy, kde by ich legalizovali. Obaja počas procesu tvrdili, že sú nevinní.

Obžalovaným hrozil trest odňatia slobody na sedem až desať rokov. Senát však volil miernejší trest, keďže na základe vykonaných dôkazov sa priklonil k argumentácii obhajoby, ktorá tvrdila, že obžalovaní neboli hlavnými organizátormi akcie. Tí sú na slobode, spolupracovali s políciou pri objasnení trestnej činnosti.

Prokurátor sa odvolal

"Podiel viny oboch obžalovaných bol spravodlivo a zákonne vyhodnotený a tomu zodpovedá aj právna kvalifikácia a uložené tresty," konštatoval obhajca Jozef Švarc.

"Pre nás je podstatné to, že predseda senátu opakovane zdôraznil názor senátu, že sa stotožnili s našou argumentáciou, že nie títo dvaja boli organizátori celej trestnej činnosti, ale boli to iné osoby," dodal.

"Zastávam názor, že súd vyhodnotil produkované dôkazy jednostranne v prospech obžalovaných. Dôkazy v neprospech obžalovaných boli v prevahe v rámci prípravného konania, ako aj na hlavnom pojednávaní,"reagoval po vynesení verdiktu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró. Priamo v súdnej sieni ohlásil odvolanie voči celému rozsudku, rozhodovať tak bude Najvyšší súd.

Napojenie na zločineckú skupinu

Podľa neho dôkazy svedčili o tom, že údajný hlavný organizátor bol iba sprostredkovateľom, ktorý bol nútený únosom svojho priateľa spolupracovať pri pokuse výroby falošných eurobankoviek. Obžalovaní Sicílčania sú vo väzbe necelých 23 mesiacov, tá sa im odpočíta z trestu.

Hneď ako bude rozsudok právoplatný, po odpykaní dvoch tretín trestu môžu požiadať o podmienečné prepustenie. Podľa informácií z policajného prostredia, má ísť o ľudí zo zločineckej skupiny Cosa Nostra. Ako uviedol prokurátor, podľa Interpolu minimálne jeden z nich je členom tejto skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok