Expolicajt Kosík pôjde do väzenia za falšovanie zmeniek

TA3 SITA
21.6.2016 12:54

Na Najvyššom súde sa v pondelok konalo verejné zasadnutie s bývalým elitným policajtom Ľubošom Kosíkom obvineným za falšovanie zmeniek v hodnote viac ako dva milióny eur.

14 rokov väzenia

Trest za tri sfalšované zmenky v celkovej hodnote 2,4 milióna eur pre bývalého policajta Ľuboša Kosíka potvrdil v utorok Najvyšší súd. Zamietol expolicajtove odvolanie ako nedôvodné a rozsudok Špecializovaného trestného súdu z februára minulého roka je tak právoplatný.

Za obzvlášť závažný zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a za prečin krivého obvinenia dostal úhrnný trest odňatia slobody na 14 rokov. Odsedí si ich vo väznici s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu bol uložený peňažný trest 100-tisíc eur. Pre prípad, že by sa úmyselne vyhýbal zaplatiť 100-tisíc eur, súd mu uložil náhradný trest odňatia slobody vo výmere štyri roky.

Odmietnutie viny, predtým amnestia

Kosík sa na utorňajšom zasadnutí nezúčastnil. Vinu v minulosti odmietol a tvrdil, že zmenky mu dal Ľubomír Farenzena za pôžičku a nevedel, že sú falošné. Obhajca Kosíka pre médiá uviedol, že zvážia podanie dovolania. Ľuboš Kosík bol spájaný aj s únosom Michala Kováča mladšieho v roku 1995. Prípad však spadal pod amnestiu zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998, preto sa nedostal pred súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok