Poľské parlamentné voľby sa skončili. Už je sčítaných viac ako 90 percent hlasov

ta3/Braňo Balogh/čtk
16.10.2023 08:04 , Aktualizované: 16.10.2023 22:22

Poľské parlamentné voľby sa skončili. Po sčítaní viac ako 90 % hlasov to vyzerá na víťazstvo progresívnych síl v rámci poľskej politickej scény. Napriek víťazstvu Práva a Spravodlivosti sa Občianskej koalícii (OK) zrejme podarí zostaviť novú vládu.

Koniec PiS?

V prípade, ak sa OK spojí so subjektmi Tretia cesta a Ľavica, môže vytvoriť väčšinovú koalíciu.

"Vyhrali sme demokraciu, slobodu, vyhrali sme naše milované Poľsko,“ povedal líder Občianskej koalície Donald Tusk. "Toľko rokov sa to nedarilo. Ale dnes môžeme povedať: to je koniec zlých čias. To je koniec PiS,“ dodal.

Poľsko sa v prípade koalície bude snažiť o politiku v prospech Európskej únie a s veľkou pravdepodobnosťou ustanú spory s Nemeckom a Bruselom, príznačné pre súčasnú garnitúru. Ďalším z krokov bude zmena v reforme súdnictva a v reprodukčných právach žien.

Pomalé zrátavanie hlasov

Sčítavanie hlasov postupuje pomaly, keďže k urnám prišiel rekordný počet ľudí a zároveň sa konalo referendum.

Súčasné výsledky odrážajú situáciu v obciach a mestách, kde má súčasná vládnuca strana tradične silnú podporu.

Podľa odhadovaných výsledkov zverejnených po oficiálnom ukončení volieb síce PiS pod vedením bývalého premiéra Jaroslawa Kaczynského získala najväčší počet hlasov, ale v 460-člennom Sejme nedosiahne väčšinu potrebnú na zostavenie vlády.

Proeurópska Občianska koalícia, ktorú vedie bývalý šéf vlády a Európskej rady Donald Tusk, má šancu vrátiť sa po ôsmich rokoch k moci. Plánuje vytvoriť koalíciu s centristickou Treťou cestou a Novou ľavicou.

Situáciu priamo vo Varšave monitoruje Patrícia Kordiaková. Reportáž nájdete tu:

Rekordný počet voličov

Vo voľbách sa zúčastnilo 72,9 % voličov, čo je najviac od pádu komunizmu v roku 1989. Vo volebných miestnostiach vo veľkých mestách sa tvorili niekoľkohodinové rady a komisiám chýbali hlasovacie lístky.

„Takú frontu si nepamätám ani z čias mojej mladosti, keď sme čakali na mäso,“ spomína jeden pán vo Vroclave, kde sa obrovský záujem o hlasovanie pretiahol asi na šesť hodín. Vonku bola zima, a tak si voliči chodili domov po teplejšie oblečenie alebo stáli v rade na spoločné jedlo a teplé nápoje.

Neúspešné referendum

Naopak, účasť na referende, ktoré presadila vláda PiS, bola nízka. Štyridsať percent voličov sa zúčastnilo na hlasovaní, teda menej ako polovica, a výsledky nebudú záväzné.

Ľudia odpovedali na otázky týkajúce sa privatizácie štátneho majetku, veku odchodu do dôchodku, zachovania hraničnej bariéry s Bieloruskom a prijímania migrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok