Poľsko: Prvé odhady z exit pollu. Voľby by vyhrala vládna strana Právo a spravodlivosť

ta3
15.10.2023 21:36 , Aktualizované: 15.10.2023 21:39

Voľby do poľského Sejmu podľa prvých odhadov vyhrala konzervatívna vládna strana Právo a spravodlivosť. Získala necelých 37 percent, kým opozičná Občianska koalícia Donalda Tuska takmer 32 percent. Koalícia Tretia cesta má 13-percentnú podporu voličov. Väčšiu šancu na zostavenie vlády má však opozícia. Ide o prvé odhady z prieskumu s ľuďmi, ktorí odvolili.

Podľa odhadov inštitútu Ipsos pre televíziu TVN24 obsadia opozičná Občianska koalícia, centristická Tretia cesta a Nová ľavica 248 kresiel v 460-člennom Sejme. Právo a spravodlivosť bude mať 200 kresiel. Krajne pravicová Konfederácia bude mať 12 poslancov.

Vyjadrenie Tuska

"Vyhrali sme demokraciu, vyhrali sme slobodu, vyhrali sme naše milované Poľsko," povedal nadšený Donald Tusk, šéf Občianskej koalície a poľský premiér v rokoch 2007 až 2014. "Toľko rokov to nebolo možné, ale dnes môžeme povedať: toto je koniec zlých časov. Toto je koniec PiS," dodal.

Kontroverzné reformy

Právo a spravodlivosť bolo v Poľsku pri moci posledných osem rokov. Zaviedla kontroverzné reformy súdnictva, o ktoré sa Európska komisia už roky sporí s Varšavou, ovládla štátne podniky a verejné inštitúcie vrátane verejnoprávnych médií a obmedzila práva žien.

Kačinský na pochybách

"Nedovolíme, aby Poľsko stratilo to najcennejšie, a to je nezávislosť, právo rozhodovať o svojom osude," povedal líder PiS Jaroslav Kačinský. Priznal, že nie je isté, či jeho strana zostane pri moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok