Kurdskí bojovníci turistom: Turecko už nie je bezpečná krajina

TA3 TASR
10.6.2016 10:55

Sokoli slobodného Kurdistanu, odštiepenecká skupina kurdských militantov, sa prihlásila k tohtotýždňovému útoku v Istanbule. Bombový útok sa odohral 7. júna a jeho terčom bolo policajné vozidlo prevážajúce poriadkové sily.

"Cudzinci nie sú naším terčom"

K atentátu došlo počas rannej dopravnej špičky na frekventovanej križovatke neďaleko Istanbulskej univerzity a námestia Beyazit. Zahynulo pri ňom 11 ľudí vrátane šiestich príslušníkov bezpečnostných síl. Ďalších vyše 30 ľudí bolo zranených.

TAK sa vo svojom vyhlásení obracia aj na všetkých zahraničných turistov, ktorí "sú v Turecku alebo si želajú do Turecka prísť". "Cudzinci nie sú naším terčom, ale Turecko už nie je bezpečnou krajinou," uvádza sa vo vyhlásení TAK zverejnenom na ich webovej stránke.

Konflikt si vyžiadal stovky obetí

TAK spresnili, že útok bol pomstou za operáciu tureckých bezpečnostných zložiek v meste Nusaybin, ktoré leží na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka.

Velenie tureckých bezpečnostných síl tam od minulého roka opakovane vyhlasuje zákazy vychádzania, ktorých cieľom je potlačiť ozbrojené zrážky medzi kurdskými ozbrojencami a vládnymi silami. Konflikt, ktorý nabral na sile po stroskotaní krehkého prímeria vlani v júli, si vyžiadal už stovky obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok