V historickom centre Istanbulu vybuchla bomba, odpálili ju v rannej špičke

TA3 ĆTK
7.6.2016 08:50

Bombový útok pri autobusovej zastávke v tureckom Istanbule zabil najmenej 11 ľudí a množstvo ich zranil. Istanbulský guvernér Vasip Şahin povedal novinárom, že medzi mŕtvymi je sedem policajtov a štyria civilisti. Dejiskom útoku, spáchaného v rannej špičke, bola historická časť mesta navštevovaná turistami.

V blízkosti univerzity

Nálož umiestnili do zaparkovaného auta a odpálili ju na diaľku. Explózia sa odohrala vo chvíli, keď okolo prechádzal policajný autobus. K činu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Miesto je v štvrti Vezneciler na križovatke v blízkosti Istanbulskej univerzity, na ktorej boli pre atentát zrušené skúšky. Krátko po výbuchu, ktorý autobus prevrátil a poničil blízke domy, bola z miesta podľa tureckej tlačovej agentúry počuť streľba.

Policajti začali evakuovať najbližšej budovy a pátrali po ďalších náložiach. Pyrotechnici na mieste nechali vybuchnúť podozrivé vozidlo, obchody zostali zatvorené. Na snímkach, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, je vidieť explóziou silne zdemolované autá a množstvo ľudí vrátane policajtov.

Vlna útokov v Turecku

Turecko je v poslednej dobe cieľom vlny útokov, ktoré majú na svedomí buď odbojní separatistickí Kurdi či radikáli hlásiaci sa k organizácii Islamský štát. Povstalci zo Strany kurdských pracujúcich útočia na turecké policajné a vojenské ciele od vlaňajšieho júla, keď skolaboval krehký mierový proces.

PKK už niekoľko desaťročí bojuje za autonómiu tureckých Kurdov na juhovýchode krajiny. Odboj strany proti tureckej vláde si už vyžiadal približne 40.000 mŕtvych. Ankara i jej spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok